Vijesti

KRIŠTO: Masovnim izlaskom na izbore Hrvati će zajamčiti svoj politički opstanak

today30.09.2022

Background
share close

“Povijesni su ovo izbori. Primarno za Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za naš narod“, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, sinoć na središnjem predizbornom skupu održanom u prepunoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Posebnu poruku je poslao Čović svima koji su pomračena uma.“Okrenite se budućnosti, zaboravite retoriku prošlosti, retoriku mržnje“, poručio je.

„Bosna i Hercegovina je naša domovina, sveta zemlja, na svakom dijelu gdje je došla kap hrvatske krvi, naših najhrabrih, najponosnih sinova. Zbog njih nećemo ući u raspravu i sukobljavanje s takvim ideologijama. Nećemo komunicirati na razini primitivizma. Šaljemo poruku budućnosti. Svoja prava ćemo ostvariti političkim sredstvima, za to imamo dovoljno instrumanata, dovoljno prijatelja, nikad više nijedna žrtva, po nalogu onih iz Sarajeva ili bilo koje druge destinacije“, istaknuo je Čović.

Istaknuo je kako Hrvati na izazove najsnažnije mogu odgovoriti svojom brojnom izlaznošću na birališta. Dodajući kako se na ovim izborima glasuje za očuvanje “konstitutivnosti Hrvata, svoju suverenost, ali i da imamo svoje legitimne političke predstavnike”. Izrazio je očekivanje da će Hrvati uspjeti očuvati legitimitet izaslanika u Domu naroda tako da ih dominantno bira hrvatski narod, a ne da budu izraz političke volje Bošnjaka. U tome je smislu uputio i poruku visokom predstavniku da se očekuje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i uloge triju konstitutivnih naroda.

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, pozvala je Hrvate na masovan odaziv u nedjelju na izbore, dodajući kako će time zajamčiti vlastiti politički opstanak te nastaviti borbu za ispravljanje nepravde i donošenje poštenog Izbornog zakona i reformi koje bi vodile ostvarenju konačne jednakopravnosti hrvatskog naroda.

„Hrvatski narod ima pravo svojom većinskom voljom odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, i hrvatski narod, kao i druga dva naroda ima pravo na politički pluralizam. Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod to moraju svi znati i razumjeti“, kazala je Krišto.

„Vjerujem u vas, vjerujem u snagu zajedništva hrvatskog naroda koje smo mnogo puta kroz povijest pokazali, što se krvlju branilo, ne pušta se lako. Budimo uvijek uz svoj hrvatski narod. Zajedništvom do pobjede“, zaključila je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

ali i međunarodna javnost prikazuje kao grad primjer. Grad primjer zahvaljujući mostarskom sporazumu i izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući prije svega ovdje nazočnom Draganu Čoviću kao generatoru procesa i potpisniku sporazuma. Dobili smo izbore nakon 12 godina, izbore na kojima smo uvjerljivo pobijedili i unatoč svim opstrukcijama izabrali Hrvata za gradonačelnika kako i priliči stolnom gradu svih Hrvata! Mostar danas uz sve probleme koje ima doživljava svoju renesansu. Brojni projekti su u tijeku, grade se kapitalna infrastrukturna zdanja. Uspjeli smo u Mostaru jer smo imali viziju“, poručio je Zeljko.

„Gradimo našu budućnost sa svojim narodom, u zajedništvu sa svima koji s nama žive i stvarajmo promjene za budućnost birajući liste Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine i našu predsjednicu gospođu Borjanu Krišto“, zakjučio je Slaven Zeljko, nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije.

Prije održanog skupa, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto s izaslanstvom su položili vijenac i zapalili svijeću hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, priopćeno je iz HDZ BiH. /HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page