Svijet

Američki FDA odobrio novi lijek za sprječavanje česte bolničke infekcije

today18.11.2023

Background
share close

Tvrtka CorMedix iz New Jerseya dobila je zeleno svjetlo za svoj lijek DefenCath koji pomaže u sprječavanju česte i ponekad smrtonosne infekcije od koje obolijevaju pacijenti na dijalizi.

Hospitaliziranim pacijentima, pogotovo na odjelu intenzivne njege, često se postavlja centralni venski kateter blizu srca kako bi dobivali lijekove i tekućine potrebne za oporavak. Potreba za tim kateterima često je dugotrajna (ponekad i do godinu dana), zbog čega ih je teško držati sterilnima i infekcije su česte, skupe i potencijalno smrtonosne. Američko ministarstvo zdravlja procjenjuje kako godišnje dolazi do između 84.000 i 204.000 takvih infekcija, a s njima se povezuje čak 25.000 smrti svake godine, što američki zdravstveni sustav na godišnjoj razini košta do 21 milijardu dolara.

Tu na scenu stupa CorMedix. Tvrtka je razvila tekućinu koja se može ubrizgati u centralni kateter kada se on ne koristi, a sprječava infekcije. U trećoj fazi kliničkih testiranja, tekućina DefenCath dovela je do značajnog smanjenja rizika od razvoja infekcije u usporedbi sa standardnom njegom.

U srijedu je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila DefenCath za pacijente na dijalizi, zbog čega CorMedix može nastaviti sa svojim planovima za komercijaliziranje proizvoda. Izvršni direktor Joe Todisco za Forbes kaže kako očekuje da će proizvod na tržište stići do kraja prvog kvartala sljedeće godine.

DefenCath sadrži dva različita lijeka. Prvi je heparin koji sprječava grušanje krvi. Heparin se često koristi u kateterima kako bi spriječio potencijalno opasne krvne ugruške. Drugi je taurolidin, spoj koji je razvio CorMedix. Radi se o antimikrobnom agentu širokog spektra.

Prije nego su podnijeli svoju prijavu FDA-ju, tvrtka je efikasnost lijeka testirala u nasumičnoj, dvostruko slijepoj studiji. Ukupno 806 pacijenata primilo je ili heparin, što je standard, ili DefenCath. U pacijentima koji su primili DefenCath zabilježene su dvostruko niže stope infekcije nego u kontrolnoj skupini, što odgovara smanjenju rizika od oko 71 posto bez značajnih problema po pitanju sigurnosti.

“Ako to uspijemo replicirati u stvarnom svijetu, nije stvar samo u utjecaju na troškove zdravstvene skrbi,” kaže Todisco. “Kada razmislimo što možemo učiniti za smanjenje broja infekcija i smrtnosti, vjerujemo kako imamo potencijal da donesemo velike promjene.”

Na zatvaranju tržišta u srijedu, vrijednost dionica CorMedixa iznosila je 3.33 dolara, što je porast od šest posto u odnosu na ranije istog dana.

Autor originalnog članka: Alex Knapp, Forbes
Link: The FDA Approved A New Medication To Prevent A Common Hospital Infection

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page