Tehnologija

Apple omogućio korisnicima da preuzimaju aplikacije s web stranica

today17.04.2024

Background
share close

Apple je pustio iOS 17.5 beta 2 za programere, i iako to inače ne bi bila velika vijest, to je u ovom slučaju jer označava debi još jedne značajke koju je zakon Europske unije prisilio tvrtku iz Cupertina da koristi.

Zbog EU Digital Markets Act (DMA), Apple je bio prisiljen korisnicima u Europskoj uniji omogućiti preuzimanje aplikacija s web stranica, odnosno tzv. sideloading, stoga nije potrebno posjećivati ​​Appleov App Store ili neku drugu trgovinu aplikacija. Apple je također počeo podržavati alternativne trgovine aplikacija od izdavanja iOS-a 17.4, također zahvaljujući DMA zakonu.

Ovaj potez Applea rezultira većom fleksibilnošću u pronalaženju aplikacija, no ipak je to Apple pa se tvrtka još uvijek “ugrađuje”. Razvojni programeri koji žele ponuditi aplikacije koje se mogu preuzeti na svojim web stranicama moraju proći kroz “postupak provjere”, moraju biti članovi Apple Developer Programa najmanje dvije kontinuirane godine, a svaki programer mora biti iz EU-a ili imati podružnicu koja je u EU.

Ali to nije sve. Samo aplikacije koje su imale milijun ili više godišnjih prvih instalacija na iOS u EU u prethodnoj godini ispunjavaju uvjete za distribuciju na ovaj način. Dakle, iako “zidani vrt” sada ima niže zidove, oni su još uvijek tu. Dobra je vijest da se aplikacije preuzete s web-mjesta mogu vratiti, ažurirati i sigurnosno kopirati kao i sve druge.

Kada korisnik želi instalirati takvu aplikaciju, vidjet će sistemsku tablicu koja prikazuje naziv aplikacije, ime programera, opis aplikacije i snimke zaslona, ​​te će tom programeru morati dati eksplicitnu dozvolu za instaliranje aplikacija. Korisnik će ovu mogućnost moći koristiti samo u EU i samo na iPhone uređajima.

Prednost svega ovoga je da programeri neće morati plaćati Appleu dio prodaje aplikacija za aplikacije koje se distribuiraju putem web stranica, ali to ne znači da ne moraju ništa platiti. Apple je u potrazi za tzv Naknada za temeljnu tehnologiju od 50 eurocenti za svaku godišnju instalaciju iznad milijun u prošloj godini. Neprofitne organizacije, obrazovne ustanove i državna tijela oslobođeni su plaćanja pristojbi./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page