AD

Bosna i Hercegovina

Besparica učinila svoje, za Crni petak kupovalo se manje

today30.11.2023

Background
share close

U Republici Srpskoj, u odnosu na Crni petak prošle godine, građani su potrošili 7,3 milijuna maraka manje

Iza nas je dan ludih popusta i niskih cijena, odnosno Black Friday. Međutim, unatoč sniženjima, nisu zabilježene velike gužve u trgovačkim centrima u BiH. Prethodnih godina šopingholičari su kretali u avanturu od ranih jutarnjih sati.

Međutim, blagi pad zanimanja za Black Friday zabilježen je prošle godine, a glavni krivac bila je inflacija. Tendencija se nastavila i za ovogodišnji Black Friday. Sniženja su privukla pojedine građane glavnog bh. grada, ali posjećenost trgovačkim centrima u Sarajevu bila je uobičajena te proteklog petka nije odstupala od standardne posjećenosti. Cijene su, ipak, unatoč sniženjima, i dalje izrazito visoke, osobito u vrijeme poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Da se ove godine manje kupovalo, potvrđuju i podaci Porezne uprave RS-a. Naime, iako je i ove godine Crni petak privukao veliki broj građana RS-a u trgovačke centre, a njihove novčanike za samo jedan dan ispraznio za nešto više od 27 milijuna KM, to je ipak u odnosu na Crni petak lani manje za 7,3 milijuna KM.

– Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih blagajni u maloprodaji u Republici Srpskoj na dan 24. studenoga 2023. godine iznosio je 27,032.728 KM, dok je na dan 25. studenoga prošle godine iznosio 34,400.913 KM – istaknuli su za Nezavisne u Poreznoj upravi RS-a, dodajući da se na Crni petak 2021. u blagajne slila 30,461.221 KM.

U mnogim trgovinama Crni petak nije trajao samo jedan dan, već se “prelio” i na dane vikenda, pa je tako, prema podacima Porezne uprave RS-a, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih blagajna u maloprodaji u RS-u od 24. studenoga do 26. studenoga ove godine iznosio 49,903.918 KM, dok se od 25. studenoga do 27. studenoga prošle godine u blagajne slilo 75,413.392 KM. U 2020. su trgovački centri u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i drugim gradovima bili puni, unatoč mjerama zaštite od koronavirusa, koje su tada bile na snazi. Međutim, prošle godine situacija je bila znatno drugačija. Kupovalo se manje, a trend se nastavio i ove godine.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page