AD

Svijet

Bh. dijaspora u Kanadi pokrenula inicijativu za bratimljenje Sarajeva i Calgaryja

today9.02.2024

Background
share close

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi pokrenula je inicijativu za bratimljenje Sarajeva i Calgaryja.

Riječima: “Lijepo je bilo u Sarajevo, doviđenja u Calgariju” su prije 40 godina završene Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Olimpijska zastava je iz Sarajeva otputovala u kanadski Calgary.

Danas, 40 godina kasnije, bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi pokreće inicijativu za bratimljenje dva velika olimpijska grada Sarajeva i Calgaryja.

Multietnički karakter

– Želimo dugoročno, sustavno i institucionalno, obilježavati ne samo dva najvažnija sportska događaja u svijetu, nego i BiH i Kanadi. Slavimo bosansko i kanadsko gostoprimstvo. Sarajevo i Calgary imaju posebno mjesto u srcima ljudi u BiH i Kanadi.

 

Bratimljenjem želimo unaprijediti multietnički karakter dviju značajnih zemalja, njihove velike kulture i tradicije, talent i genijalnost naroda Bosne i Hercegovine i Kanade. Na ovaj način želimo trajno odati priznanje važnom naslijeđu Zimskih olimpijskih igara i olimpijskog pokreta općenito.

Sport nadilazi granice

Pozvat ćemo gradonačelnike Sarajeva i Calgaryja, te bosanskohercegovačke i kanadske podanike da realiziraju ovu plemenitu ideju.

Sport nadilazi granice u potrazi za izvrsnošću traganju za boljim i pravednijim svijetom – izjavio je Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page