Sport

BiH će imati svoje predstavnike na Svjetskom prvenstvu

today10.10.2022

Background
share close

Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike ove godine u Kataru!

Iako se „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine, kao što je poznato, nažalost, neće naći među 32 selekcije iz cijelog svijeta koji će se takmičiti na jednom od najvećih sportskih događaja u svijetu od 20. novembra do 18. decembra ove godine, našu zemlju će predstavljati bosanskohercegovačka djeca, i to na Svjetskom prvenstvu za djecu (The Street Child World Cup Doha 2022.), čiji domaćin je od 8. do 15. oktobra, također, država na obalama Perzijskog zaljeva.

Štaviše, reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će sutra, 11. oktobra, svoju prvu utakmicu sa Sudanom u okviru inicijativa „Rofaqa“, odnosno “Sport za razvoj i mir”, a partnerstvu sa „Qatar Fund for Development i „Street Child United.”

Pripreme trajale mjesecima

Riječ je, inače, o četvrtom Svjetskom nogometnom prvenstvu za djecu, nakon velikog uspjeha ovog turnira u Južnoj Africi (2010.), Brazilu (2014.) i Rusiji (2018.).

Na događaju – koji ima za cilj da djeci širom svijeta omogući da predstavljaju svoje zemlje i kažu svijetu: „Ja sam neko“ – nastupit će 28 ekipa iz cijelog zemalja svijeta koje su podijeljene u tri grupe.

U prvoj grupi igrat će selekcije Katara, Sudana, Burundija, Pakistana i BiH. U drugoj grupi na turniru su: Engleska, Brazil, Indija, Tanzanija i Egipat, a u grupi C su: Uganda, Nepal, Mauricijus, Sirija i Mađarska. Prvoplasirani i drugoplasirani iz svake grupe idu direktno u četvrtfinale.

Timovi iz cijelog svijeta okupili su se u Qatar Foundation Education Cityiju (gdje se nalazi jedan od stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo u nogometu), uključujući i deset timova koji okupljaju djecu-izbjeglice u saradnji sa Street Child Unitedom.

Učešće bosanskohercegovačkog tima podržala je katarska humanitarna organizacija “Qatar Charity”, kao dio njezinog sve većeg interesa za zagovaranje i podršku pitanjima prava djece u svijetu.

Pripreme dječaka i mladića iz Bosne i Hercegovine za učešće na ovom velikom događaju trajale su nekoliko mjeseci, te su prošli kroz niz intenzivnih sportskih treninga.

Umjetnički festival

Dolasku reprezentacije „Bosanskih prijatelja“ u Dohu, pored domaćina, prisustvovali su predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine, a bh. ambasador u Kataru Abdulah Skaka posjetio je naš tim u sportskom centru u kojem su smješteni.

Kapitena bh. selekcije, Mirza Ibrahimpašić, u izjavi za katarske medije izrazio je sreću što učestvuju na ovom turniru.

– Nadamo da ćemo uspjeti proći u drugu fazu takmičenja. Naše pripreme i treninzi su trajale u sportskom kampu u Bosni. Iako smo iz različitih gradova, prihvatili smo izazov i nadamo se da ćemo doći do kraja – naveo je, uz ostalo, Ibrahimpašić, prenosi katarski „Gulf Times“.

Predstavnici Ureda Qatar Charity-ja za Bosnu i Hercegovinu istakli su da je učešće djece iz BiH, na ovom globalnom događaju, a pod pokroviteljstvom Qatar Charity-ja, idealno sportsko-kulturno iskustvo za sve učesnike, a „kako bi se draž nogometa iskoristila za pozitivne utjecaje u današnjici“.

Ovaj događaj nije ograničen samo na nogomet i sport, već uključuje i konferenciju za zagovaranje dječjih prava. Bit će organiziran i umjetnički festival koji će omogućiti djeci da se izraze i prenesu svijetu poruke iz svojih zemalja, uz podršku međunarodnih institucija i organizacija.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page