AD

Bosna i Hercegovina

BiH dobiva pomoć u vrijednosti od 39,5 milijuna eura

today10.10.2022

Background
share close

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini (BiH) 9. listopada 2022. godine, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, Margaritis Schinas, najavio je novi projekat, vrijedan 39,5 milijuna eura, kojemu je cilj podržati Bosnu i Hercegovinu u upravljanju mješovitim migracijskim tokovima i upravljanju granicama.

Dio je to kontinuirane podrške EU Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u suočavanju sa pitanjima neregularnih migracija, sigurnosti granica, azila, povratka, borbe protiv krijumčarenja migranata i borbe protiv trgovine ljudima.

Potpredsjednik Schinas boravi u BiH u okviru posjete u četiri zemlje Zapadnog Balkana kako bi razgovarao sa partnerima u regiji, stekao bolji uvid u situaciju na terenu i u duhu partnerstva i saradnje izvidio mogućnosti postupanja sa rastućim brojem neregularnih prelazaka granice duž zapadnobalkanske rute, piše Večernji list BiH.

Potpredsjednik Schinas se sastao s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i zahvalio mu na vodećoj ulozi koju ministarstvo ima u unapređenju migrantske situacije, koordinaciji usluga i uvećanju međunarodne suradnje. Pozvao je na jaču suradnju i koordinaciju sa Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontex-om, kao i da BiH finalizira uspostavu zajedničke kontakt točke za suradnju sa Europskom agencijom za suradnju agencija za provođenje zakona, Europol-om. Naglasio je i potrebu za ubrzanjem povratka onih kojima nije potrebna zaštita – kao osnovne komponente bilo koje kredibilne migracijske politike.

Otkako je veći broj ljudi u pokretu počeo stizati u Bosnu i Hercegovinu početkom 2018. godine, Europska unija je osigurala više od 100 milijuna eura za zbrinjavanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata, kao i za pomoć BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama. Novi projekt, vrijedan 39,5 milijuna eura, usmjeren je na poboljšanje upravljanja granicama a omogućit će i okvir za tranziciju koordinacije i upravljanja odgovora na migracije u BiH sa UN agencija i humanitarnih aktera na bh. vlasti. To dolazi iz 101 milijuna eura koje je EU izdvojila za tri partnera: BiH, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, za jačanje kapaciteta u odgovoru na upravljanje migracijskim tokovima.

Tijekom posjete BiH, potpredsjednik Schinas je obišao prihvatni centar za neregularne migrante u blizini Sarajeva, Ušivak. Tamo se upoznao sa migrantima i mogao je vidjeti poboljšane uvjete u centru, kao rezultat podrške EU. Posjetio je i prostoriju za šivanje u centru, u kojoj su migranti, zahvaljujući podršci EU, pokrenuli novu modnu marku „No Nation Fashion“.

Svi se sjećamo događaja iz 2015. i 2016. godine koji su uzrokovali dramatične prizore koje nikada više ne želimo vidjeti na našem kontinentu. Zahvaljujući naporima BiH, podršci susjednih zemalja i Frontex-a, Europske agencije za granice, zajedno smo uspjeli situaciju ponovno staviti pod kontrolu i od tada svjedočimo značajnom smanjenju dolazaka ovom rutom. Međutim, proteklih mjeseci, brojevi ponovo rastu – što znači da se svi trebamo pozabaviti situacijom sa pojačanim oprezom. Zato sam se odlučio na niz posjeta, koje osim Sarajeva, uključuju i Beograd, Skoplje i Tiranu, gdje gledam kako možemo najbolje odgovoriti na situaciju zajedno u duhu saradnje. Europska unija podržava i nastavit će podržavati Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migracijama: i samo moje prisustvo ovdje govori u prilog toj činjenici, rekao je Schinas.

Europska unija je od izbijanja migrantske krize bila glavni partner i pružala najveću financijsku podršku vlastima u BiH u oblasti migracija i upravljanja granicama. Rezultat našeg zajedničkog rada je stabilna i održiva migracijska situacija. Kroz učinkovitije upravljanje migrantskim tokovima, jačanje koordinacije institucija na svim razinama vlasti, pojačan nadzor državne granice i poboljšanu suradnju sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom, danas smo u mnogo povoljnijoj situaciji i spremniji smo se nositi s ovim izazovima. Drago nam je da su naši napori prepoznati i pozitivno ocijenjeni od strane naših partnera iz EU, rekao je ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Više o migracijama

Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, od početka 2018. godine, kroz Bosnu i Hercegovinu je prošlo skoro 100.000 migranata i tražitelja azila, uključujući više od 14.000 do sada u 2022. godini. EU je podržala uspostavljanje i/ili održavanje sedam prihvatnih centara u BiH, nudeći zaštićen smještaj, sanitarne uvjete i higijenu, prehrambene i neprehrambene artikle, primarne i sekundarne zdravstvene usluge, uključujući psihosocijalnu podršku i hitnu podršku tokom pandemije COVID-19, kao i asistenciju u zaštiti u i izvan centara koje financira EU.

U implementaciji svoje podrške na terenu, EU je surađivala sa ključnim međunarodnim i lokalnim partnerima (uključujući IOM, UNHCR, UNICEF, UNFPA, Dansko vijeće za izbjeglice – DRC, Save the Children i druge humanitarne organizacije). EU je podržala i izgradnju kapaciteta državnih i lokalnih agencija, odnosno Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, SIPA-e i policijskih agencija na različitim razinama, osiguravajući im neophodnu opremu, tehničku pomoć i podršku u svakodnevnom radu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page