Bosna i Hercegovina

BiH domaćin Međunarodnog kupa u podvodnoj fotografiji

today11.09.2022

Background
share close

Na jezeru Kopa Šićki Brod kod Tuzle danas prava promocija ljepote voda i podvodnog životinskog i biljnog svijeta u BiH. Održan je Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji, a učestvovali su podvodni fotografi iz naše zemlje i regije.

Edis roni već četiri godine, a za to neophodna posebna oprema.

“Ovo je ronilačka boca, u njoj je kisik koji nam treba kada smo pod vodom da dišemo. Ovvo je prsluk pomoću kojeg nosimo bocu i dodatnu težinu”, kaže Edis Mahmutović iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

“Imamo sloj vode koji prolazi kroz odijelo i taj sloj vode se zagrijava između odijela i tijela. Stvara taj neki zaštitni sloj i ne bude toliko hladno pod vodom”, dodaje Mahmutović.

U BiH ima između 20 i 30 podvodnih fotografa, a među njima i mlađe populacije pa i žena.

“Prvo malo adrenalin, pa malo strah da li ću napraviti dobru fotografiju, ali kasnije sse opustim u vodi. Volim vodu i oduvijek volim plivati i roniti”, kaže Kanita Husović iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

“Jako je teško uhvatiti neku ribu, riba pobjegne. Hoćete neki specifičan ugao, hoćete da zumirate, riba ima svoje ponašanje, prepadne se. Jako je zeznuto i treba dosta prakse za to”, kaže Damir Hanić iz kluba “Sepet” iz Sarajeva.

Osim prakse, treba i posebna oprema koja je skupa i specifična,a koriste se Kompakt i DSLR aparati.

“Ovo sa velikim kućištem su DSLR aparati, profesionalni aparati sa promjenjivim objektivima. Zato je toliko glomazan, samo kućište, a tijelo aparata nije baš toliko. Ovo su Kompakt aparati, kućišta su manja, sama tijela su manja, nema prmijenjivih objektiva. Znači, jedan objektiv i mnogo je lakše upravljati njima nego DSLR”, kaže Jovan Petrovski iz kluba “Roniti se mora” iz Bele Crkve iz Srbije.

I sve ove aparate, ronilačku opremu ali i fotografske vještine, pokazali su članovi iz 12 ronilačkih klubova iz BiH, Srbije i Hrvatske koji su se takmičili u tri kategorije, odnosno, riba, ambijent i makrofotografija.

“Nije jednostavno posebno kada ima više takmičara, zamuti se voda, riba bježi. Potrebne su baš dobre vještine da bi se postigla kvalitetna fotografija”, kaže Semir Solaković iz žirija.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page