Vijesti

BiH druga po nezaposlenosti u Europi, gora je samo Albanija

today25.09.2023

Background
share close

U srpnju 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na lipanj povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa srpnjem 2022. godine smanjio se za 3,1 posto

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi 13,1 posto i dvostruko je viša od prosjeka u Europskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija. Ovi podaci su pomalo iznenađujući s obzirom na to da poslovna zajednica već duže vrijeme upozorava da na tržištu nema radnika, zbog čega su ih prisiljeni dovoditi iz drugih zemalja. Jedna od karakteristika vremena u kojem živimo svakako je dinamična migracija stanovništva.

U srpnju 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na lipanj povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa srpnjem 2022. godine smanjio se za 3,1 posto. Broj zaposlenih osoba u lipnju ove godine iznosio je 850.480. U odnosu na maj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2 posto“, javlja BHRT.

Iako je stopa nezaposlenosti dvostruko veća u odnosu na europski prosjek, zadnjih desetak godina u stalnom je padu.

“U 2017. godini stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 20,5 posto, 2020. godine bit će oko 16 posto. Dakle, i dalje imamo dobar trend smanjenja broja nezaposlenih, a anketa o radnoj snazi ​​i Anketa o stopi nezaposlenosti također govori u tom izvješću.“, kaže Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Poslodavci tvrde kako je ponuda radne snage u BiH iscrpljena, jer većina onih koji su na uredima za zapošljavanje su upitne kvalifikacijske strukture. Nije mali broj onih koji rade na crno ili u inozemstvu, a na evidencijama se vode samo zbog određenih socijalnih davanja. Zbog toga se sve više angažiraju strani radnici.

Iako posla ima više nego ikada, sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu. Ne pomažu ni veće plaće. U zadnjih 10 godina u inozemstvo je otišlo oko 600 tisuća bh. građana. Političari znaju za ove brojke, ali ne poduzimaju ništa.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page