Kultura

BiH ima najbolji turistički film na svijetu!

today23.10.2022

Background
share close

Robert Dacešin, kreativni bloger – putopisac, posebno popularan zbog svog, inače najčitanijeg putopisnog bloga u BiH (Rio priče sa putovanja) – ovih dana bilježi novi uspjeh. Sa njim, reklo bi se, i Bosna i Hercegovina.

Naime, Robertov video na temu ‘Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu’ Svjetska organizacija turističkih filmova nominovala je za jedan od najboljih videa ovog tipa u svijetu!

U 12 minuta prošetao kroz BiH

 

Dacešin je u videu objavljenom na njegovom youtube kanalu u januaru ove godine predstavio ne samo one svima znane bisere BiH, nego i njene skrivene ljepote.

“Vidi, možda će ti na prvu zvučati pomalo neozbiljno ovo što ću ti sada reći, ali nakon svih stvari koje sam obišao, zaista vjerujem da Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu!”, govori na početku videa Dacešin koji je do sada proputovao 80 zemalja na pet kontinenata.

“Kada gledaš naša netaknuta jezera i rijeke, na trenutke imaš osjećaj da si u predjelima Amazona”, priča autor uz prizore koji sežu od rijeke Une, do Ramskog jereza, pa sve do bisera smještenih u sami centar grada, poput vodopada u Jajcu.

“Zašto niko u svijetu ne zna da BiH ima više vodopada nego Italija, Francuska, Njemačka i Španija zajedno? Da ima drugi najviši vodopad u Evropi, Skakavac? Dok posmatram vodopad Kravice, na njemu zamišljam holivudske avanture…”, nastavio je Dacešin, prikazujući potpuno praznu prirodu u vrijeme snimanja. A ne mora biti tako, naglasio je.

Zavirio je i u pećine, poput one koja je nedaleko od bh. prijestolnice. Orlovača – krije stalaktite i stalagmite stare preko 500 hiljada godina, a o ovim ukrasima, konstatovao je – skoro niko ni ne priča.

Nije zaobišao ni najočuvaniju prašumu u Evropi, pitajući koliko se zamalja može pohvaliti ovakvim sistemom.

“Zašto kanjon Taren, inače najveći kanjon u Evropi, ne bi mmogao da bude novi Grand Canyon”, bilo je još jedno od pitanja.

Potom se gledatelj sa uzbudljivog raftinga na Tari prebacuje na bh. bijele vrhove – a njih čak 78 su viši od 2.000 metara!

“Divlja, posebna i čistog srca”, zaključio je to o svojoj državi, prolazeći kroz gradove koji kriju stoljetnu historiju, a sada nude gostoprimstvo i dobar provod.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page