Sport

BiH osvojila srebro na SP-u u sjedećoj odbojci

today12.11.2022

Background
share close

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojki osvojila je srebrenu medalju na 13. svjetskom prvenstvu u Sarajevu. 

Odbojkaši BiH večeras su u finalnom susretu u Areni hotela Hills poraženi od najvećeg rivala selekcije Irana sa 3:0 (27:25, 32:30, 25:12).

Irancima je to bila osma titula svjetskog prvaka, dok je bh. tim ostao na tri trofeja, nakon što je šest puta igrao u finalnim susretima.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića propustili su veliku priliku da iznenade favorizirane Irance. Nakon velike borbe u prva dva seta nisu uspjeli da realizuju prednost i povedu. U prvom setu propustili su dvije set lopte, a u drugom čak pet. U odlučujućim trenucima Iranci su imali više sreće i prisebnosti i zasluženo poveli sa 2:0. U trećem setu uslijedio je veliki pad bh. tima, koji je uspio osvojiti samo 12 poena.

Prije finalnog duela, obje ekipe u dosadašnjem toku prvenstva ostvarile su sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je bh. selekcija u meču s Amerikom izgubila jedan.

U grupnoj fazi izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), Amerike (3:1), te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0), te Egipta (3:0) u polufinalu. Sa druge strane Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobijedio Japan, Ameriku, te reprezentaciju Brazila.

Boje reprezentacije BiH na SP-u branili su: kapiten Sabahudin Delalić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Edin Đino i Asmir Mrkaljević.

U stručnom štabu su uz selektora Ifeta Mahmutovića bili su  pomoćnici Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, doktor Semin Bećirbegović, ekonom Dževad Šabeta, fizioterapeuti Miodrag Ranđelović i Elvir Brdarić, te statističar Eldar Hamzić.

Za 25 godina odbojkaši BiH ukupno su osvojili 24 odličja na najvećim međunarodnim takmičenjima -Paraolimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima. Pored tri titule svjetskog prvaka, ekipa BiH vlasnik je dva paraolimpijska zlata, te deset titula evropskog prvaka. 

Bronzanu medalju osvojili su odbojkaši Brazila, koji su u susretu za treće mjesto bili bolji do Egipta sa 3:1.

Inače prvenstvo u Sarajevu po mnogima je najbolje organizovano ikada. Pojedinci su čak isticali da je organizacija ovog takmičenja u rangu Paraolimpijskih igara. U glavni grad Bosne i Hercegovine doputovalo je 29 timova iz 20 zemalja.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page