Bosna i Hercegovina

BiH prijete epidemije ospica, rubeole, zaušnjaka, velikog kašlja…

today10.10.2022

Background
share close

Ospice, rubeola, zaušnjaci (parotitis), difterija i veliki kašalj bolesti su čija epidemija prijeti Bosni i Hercegovini ako se procijepljenost stanovništva ne poveća.

Naime, procijepljenost stanovništva u nekim dijelovima ove zemlje pala je ispod 30 posto, odnosno do razine u kojoj je ugrožen kolektivni imunitet, piše Večernji list.

U protekloj godini čak je 30 % manja pokrivenost cjepivima protiv ospica, dok je obvezni ciljani obuhvat viši od 90 %. Na našim prostorima cijepi se protiv desetak zaraznih bolesti.

Tako je obvezno cijepljenje djece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilusa, gripe tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zaušnjaka. Liječnici upozoravaju kako je nužno mijenjati svijest i tako povećati broj cijepljenih.

Potrebna je multisektorska suradnja, u koju će biti uključeni zdravstveni djelatnici, mediji i roditelji, kako bi se radilo na podizanju svijesti o dobrobiti cijepljenja te samim time povećao postotak cijepljene djece i spriječila pojava epidemija. Istaknula bih i činjenicu da smo zemlja koja u programu obveznih cjepiva ima ona koja štite od 10 zaraznih bolesti te da su sva cjepiva besplatna, što u ovim, ionako teškim vremenima za roditelje predstavlja veliko olakšanje u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja djece, kazala je dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije.

Podsjetila je na činjenicu kako je broj mališana cijepljenih MRP cjepivom u Bosni i Hercegovini ispod zadovoljavajuće razine. MRP je cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (parotitisa), a imunizaciji obvezno podliježu djeca od navršenih 12 mjeseci do 14 godina života.

Imunizacija prvom dozom cjepiva obuhvaća djecu od navršenih 12 mjeseci života, dok se druga doza daje mališanima u šestoj godini. No, ako se djeca iz nekog razloga ne mogu cijepiti u toj dobi, cijepljenje se može obaviti do navršenih 14 godina života.

MRP cjepivo sadrži komponente protiv virusnih oboljenja ospica, zaušnjaka i rubeole. Svaka komponenta cjepiva pripremljena je tako da ne izaziva infekciju, već obrambenu reakciju djetetova organizma.

Cijepljenjem se sprečava nastanak teških komplikacija bolesti, i to teške upale pluća i mozga u slučaju oboljenja od ospica, štiti od sterilnosti kada su u pitanju zaušnjaci te od poremećaja razvoja ploda u trudnoći kod trudnica zaraženih virusom rubeole, a u obliku anomalija na očima, slušnom aparatu i kardiovaskularnom sustavu djece, objasnila je Brkić-Džambić važnost cijepljenja ovim cjepivom.

Upravo je ovo cjepivo roditeljima najspornije zbog straha od nuspojava, međutim stručnjaci navode kako je taj strah neopravdan te da istraživanja nisu pokazala da se, primjerice, autizam može povezati s ovim, kao ni bilo kojim drugim cjepivom. Puno veći strah bi, navode, trebao biti od pojave ovih zaraznih bolesti jer neke od njih mogu biti i smrtonosne.

Specijalistica pedijatrica dr. Amra Junuzović-Kaljić, predsjedateljica Savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH, nedavno je upozorila kako je utjecaj na pad imunizacije imala i pandemija Covid-19. Podsjetila je na 2019. godinu i epidemiju ospica, kada su u Sarajevskoj županiji oboljele tisuće djece, a diljem Federacije BiH znatno više, piše Večernji list.

Ospice, krzamak ili morbili je visoko kontagiozna bolest koja može imati teže kliničke slike. Tada smo iz te skupine oboljele djece imali 200 hospitalizacija i to su bili komplicirani slučajevi, objasnila je.

Inače, zbog pada razine procijepljenosti u BiH propisane su i kazne za roditelje koji bez konkretnog razloga odbijaju cijepiti dijete. Kazna u FBiH je od 100 do 2.000 KM, ali najčešće izrečena kazna iznosi 100 KM, i to zbog propuštanja brige za maloljetnu osobu.

Inače, kada je riječ o BiH, s kažnjavanjem roditelja počelo se prije tri-četiri godine, i to najprije u RS-u.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page