Vijesti

BiH se preko Hrvatske uključuje na europske cestovne i željezničke koridore

today7.10.2023

Background
share close

Tijekom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića potpisan je sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja, ali i najavljeno snažno prometno povezivanje dviju zemalja. Neki projekti već su pokrenuti i vrlo brzo će se vidjeti rezultati zajedničkog rada.

Već u idućih nekoliko dana hrvatska strana krenut će s projektiranjem rekonstrukcije mosta između Brčkog i Gunje, da bi nakon toga obje države sudjelovale u provedbi projekta.

Brojni projekti

Cijena rekonstrukcije mosta bit će utvrđena nakon što projektiranje bude završeno. Obje strane za tu namjenu imaju osigurana sredstva, a očekuje se da Distrikt Brčko BiH usvoji prostorni plan kojim će odrediti pristupnu točku za novi most Brčko – Gunja i time u potpunosti premjestiti teretni promet iz urbane zone.

– Donošenjem tog prostornog plana napravio bi se određeni iskorak u razvoju Brčkog, a odredile bi se i trase autoceste. Tim prostornim planom bi se odredila trasa Tuzla – Orašje i od Vukosavlja do Bijeljine, a temeljno bi se riješio spoj u Brčkom. Vrlo je važno da se tome što prije stane na put – kazao je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, pojašnjavajući važnost spomenute odluke vlasti Brčko distrikta. Tijekom posjeta ministra Butkovića spomenuto je još nekoliko konkretnih projekata cestovnog povezivanja. Most koji povezuje dvije zemlje trebao bi biti u funkciji sredinom sljedeće godine na rijeci Savi. Preostaje još izgraditi pristupnu cestu s hrvatske strane. U prvoj polovici sljedeće godine spojit će se na postojeću prometnicu te će se preko mosta u Gradišci moći odvijati granični promet, a od 2025.

Bosanskohercegovačka strana potpuno je spremna i za projekt rekonstrukcije mosta Novi Grad – Dvor te izgradnju novog mosta od Orašja prema Županji. Izgradnjom mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje stvaraju se preduvjeti za povezivanje autoceste A3 kroz Republiku Hrvatsku s planiranom autocestom Tuzla – Orašje. Radi se i na definiranju spojne točke između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s autocestom kroz Dalmaciju.

Dogovoreno je intenziviranje radova, a što bi uvelike olakšalo putovanje žiteljima Bosne i Hercegovine, kao i onima koji su u tranzitu. Hrvatska je zainteresirana i za cestovno povezivanje s Unsko-sanskom županijom. Ta brza cesta bi potom trebala silaziti kroz središnju Bosnu, Jajce, prema Travniku i Sarajevu. To je koridor koji dalje od Sarajeva ide prema Podgorici.

Važnost željeznice

Postoji suglasnost i volja s obje strane da se uskoro krene u projektiranje rekonstrukcije Unske pruge. Riječ je o željeznici koja je 80-ih godina bila jedna od najmodernijih u regiji. Sada je zapuštena i potrebna joj je rekonstrukcija. BiH i Republika Hrvatska zajednički rade na projektu za koji će se tražiti sredstva. Željeznički promet između Hrvatske i BiH općenito je zanemaren, što bi se uskoro moglo promijeniti jer je u planu uvođenje putničke linije, odnosno vlaka između Sarajeva i Zagreba.

Dugo se najavljuje ponovno oživljavanje ove putničke linije, a prvi je vlak trebao krenuti krajem prošle godine. No, problem je unutar BiH jer bi putovanju vlaka do Zagreba moralo prethoditi ponovno povezivanje Sarajeva i Banja Luke, o čemu Željeznice Federacije BiH dogovaraju sa Željeznicama RS-a. Na drugoj strani,

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page