Stanje na putevima BiH

BIHAMK: Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, osobito u središnjim predjelima, vidljivost je smanjena zbog magle

today23.04.2024

Background
share close

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, osobito u središnjim predjelima, vidljivost je smanjena zbog magle. Vozi se po suhom i djelomično vlažnom kolniku, a dodatno upozoravamo na moguće odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih pretjecanja.

Jutros su nastavljeni radovi na redovnom servisiranju tunela na autoputu A-1, pa su od 08:00 sati zatvoreni tuneli Gaj i Igman u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica . Do završetka radova vozila će prometovati dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.

Nastavljeni su radovi na semaforizaciji raskrižja na sjevernom ulazu u Mostar, zbog čega će vozila povremeno voziti jednom trakom.

Na magistralnim cestama Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Pelagićevo-Srebrenik (tunel Ormanica), Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Tarčin-Konjic (na dva lokaliteta), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik). -Vraca). Na radilištima je postavljena privremena prometna signalizacija koje je potrebno poštivati.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine od 30 km/h.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja za osobna vozila.

Na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika) zabranjen je promet za vozila iznad 5 tona najveće dopuštene mase. Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page