Vijesti

Birači u BiH i dijaspori od sutra glasuju na izborima za Hrvatski sabor, ozbiljniju kampanju imala tek Milasova lista

today15.04.2024

Background
share close

Sutra će početi glasovanje u 11. izbornoj jedinici, najprije u Sydneyju i Canberri, nakon čega će im se diljem svijeta pridružiti hrvatski državljani s pravom glasa, njih nešto više od 222.000, a tradicionalno najveći broj očekuje se u Bosni i Hercegovini, gdje pravo glasa ima ravno 100.970 birača.

U BiH i dijaspori izbori će inače trajati dva dana s obzirom na to da se uglavnom glasuje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali ne, primjerice, i u Bosni i Hercegovini, gdje se birališta zbog potencijalno većeg broja birača i smanjenja gužvi, unatoč radnim danima u tjednu, organiziraju u obrazovnim institucijama, zatim crkvenim ili pak kulturnim centrima.

Oko 13.000 birača dodatno se prijavilo kako želi glasovati, a riječ je o osobama koje imaju ili stare osobne dokumente ili ih pak uopće nemaju. Istodobno, potencijalno postoji 110.000 birača s obzirom na to da je riječ o aktivnoj registraciji jer su u najvećem broju slučajeva to osobe koje imaju osobne dokumente s elektroničkim elementima i upisanom adresom izvan Republike Hrvatske.

Najviše u Mostaru

Najviše je takvih u Mostaru – 57.936, slijedi Orašje s 10.253 birača, zatim Livno s 8879. U Vitezu je takvih 7975, Sarajevu 7160, Banjoj Luci 6592 te u Tuzli 2175 birača. Ukupno je u iseljeništvu aktivno registrirano 222.300 osoba. Osim u BiH, glasovat će se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Katru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu. U Mostaru će izvan Hrvatske biti najviše adresa, a sve 23 nalazit će se u dvjema zgradama Sveučilišta u središtu Mostaru.

U Sarajevu će se glasovati na četiri biračka mjesta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u Banjoj Luci na jednom biračkom mjestu u Ulici Milana Karanovića 1, zatim u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru na dva biračka mjesta. Četiri biračka mjesta naći će se u Osnovnoj školi Vitez, kao i u Livnu u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”. Također, četiri biračka mjesta bit će i u Orašju u Sportskom kulturnom centru.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić potvrdio je kako su sve pripreme za glasovanje hrvatskih birača u BiH već okončane te da očekuje kako će cijeli proces proteći bez ikakvih problema. Na proteklim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici glasovalo je nešto više od 28 tisuća birača, a od toga najveći dio, njih oko 21 tisuća, iz BiH. Ovaj put izbori se održavaju u radnom tjednu, što će posve pouzdano smanjiti izlaznost birača.

U 11. izbornoj jedinici izbornu kampanju gotovo je jedino vodila lista HDZ-a predvođena Zvonkom Milasom, a u posljednjem tjednu vidljivi su bili iz Hrvatskog bila, generalske liste koja se zbog nositelja Ljube Ćesića Rojsa smatra bliskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Tema BiH otvorila se tijekom kampanje čak i kod vodećih političkih dužnosnika koji predstavljaju dva politička pola – premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Hrvatski premijer uspio je BiH pozicionirati visoko na europskoj agendi, dok je pak Milanović zagovarao radikalnija rješenja. Lista HDZ-a koju predvodi Milas okončala je svoju kampanju simbolično u mjestu Tihaljina. Naime, obitelj ovoga dragovoljca Domovinskog rata i jednoga od zapovjednika u Vukovaru podrijetlo vuče upravo iz toga mjesta u općini Grude. Dan prije posjetio je Ljubuški, Čapljinu i Čitluk.

Ljubuški, Čapljina, Vitez…

– Ljubuški raste i razvija se zahvaljujući sinergiji rada i potencijala koje grad ima, od bogate kulturno-povijesne baštine do prirodnih ljepota. Sredstva iz EU-a pomažu da se svi ti potencijali realiziraju, a Hrvatska tu može pomoći i pomaže, kako svojim iskustvom tako i prijenosom znanja – poručio je Milas u Ljubuškom. Na Trgu hrvatske slobode u Čapljini s izaslanstvom je položio vijenac i zapalio svijeće za sve poginule.

Tijekom posjeta općini Čitluk Zvonko Milas, nositelj liste HDZ-a, te kandidati Martinović i Jovanović obišli su radove na crkvi Krista Kralja, Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Sveti Josip Radnik” te Hercegovačko selo u Međugorju, poduzetnički projekt koji kroz turistički sadržaj nastoji očuvati i promovirati hrvatsku kulturno-povijesnu baštinu i identitet. Istodobno, nositelj liste Hrvatsko bilo za 11. izbornu jedinicu Ljubo Ćesić Rojs je uz generala Ivana Tolja, Ivana Kapulara i Miljenka Galića u Vitezu obišao spomen-sobu i odao počast poginulim hrvatskim braniteljima iz općine Vitez te su se upisali u spomen-knjigu. Izaslanstvo je posjetilo i spomen-obilježje “Osmica”, posvećeno osmero ubijene hrvatske djece u topničkom napadu bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993. godine na središte tog srednjobosanskog grada, te središnje županijsko obilježje u mjestu Križančevo Selo, gdje je u ratu počinjen masakr nad 64 hrvatska civila i vojnika. Tamo su zapalili svijeće i položili cvijeće.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page