Vijesti

Braniteljske naknade bi od siječnja 2023. trebale biti više za oko 5,5 posto

today27.10.2022

Background
share close

Primjena “švicarske formule” ide od 1. siječnja 2023. godine i svake naredne godine. Već se u pregovorima o proračunu za iduću godinu projicira koliko je to unapređenje jer je riječ o zakonskoj osnovi – rekao  je Terzo.

Od 1. siječnja 2023. godine, prvi put braniteljske naknade će se uvećavati prema rastu bruto društvenog proizvoda i potrošačkih cijena, odnosno “švicarskoj formuli”. 

Tako će naknade ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja te dobitnika najvećih ratnih priznanja u narednoj godini, u odnosu na tekuću, biti za 5,5 posto više, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja.

– Primjena “švicarske formule” ide od 1. siječnja 2023. godine i svake naredne godine. Već se u pregovorima o proračunu za iduću godinu projicira koliko je to unapređenje jer je riječ o zakonskoj osnovi. Nema više da se bilo tko moli ili ne moli. Planirano je oko 5,5 posto povećanje u idućoj godini. Točno će se znati kada se objave statistički podaci. Ali otprilike 5,5 posto bi trebalo da budu naknade više u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu – rekao  je Terzo.

Dodaje kako će se svake godine naknade korigirati prema rastu BDP-a i potrošačkim cijenama.

– To je zakonski riješeno i svatko tko bude u vlasti mora toga da se drži. Ako se vlast ne bude držala toga, idu tužbe, a tužbe iznose mnogo više jer idu troškovi suda, odvjetnika i ne mislim da će se itko upustiti u to da ne ispuni zakonsku obvezu.

Nema razloga da to ne uradi. Govorimo o uvećanju naknada ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja, ali i dobitnika najvećih ratnih priznanja – kazao je Terzo.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić kaže kako švicarska formula konkretno znači da će od 1. siječnja ići u usklađivanje invalidnina prema potrošačkoj košari i bruto društvenom proizvodu, rastu cijena i stanju u državi. 

“Nećemo ovisiti niti od kakvih premijera, ministara, ima li novca ili nema. S ovom Vladom Federacije BiH je urađen dobar posao, jednostavno smo uveli zakon. Branitelji su do sada bili u situaciji, hoće li se netko smilovati da nam poveća jedan, dva, tri posto naknade. Sada je to riješeno zakonski gdje nismo više opterećeni. Uglavnom jednom godišnje ide usklađivanje, a po potrebi i više puta – rekao je Delić.

Dodaje kako najniža invalidnina iznosi 47 do 50 KM, a riječ je o invalidima 20 posto, dok 100 postotni invalidi imaju 900 KM do 1.000 KM. Prosječna invalidnina iznosi 380 KM.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page