AD

Svijet

Brazil bira predsjednika, Trump otvoreno podržao Bolsonera

today2.10.2022

Background
share close

U Brazilu se danas održavaju predsjednički izbori na kojim se za funkciju šefa države nadmeću aktuelni desničarski predsjednik Jair Bolsonero i bivši ljevičarski predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 156 miliona Brazilaca izaći će danas na birališta kako bi glasali za sljedećeg predsjednika, a glasanje u toj zemlji je obavezno.

Bivšem vojnom kapetanu i aktuelnom predsjedniku Bolsoneru rival je Lula, bivši sindikalni vođa i predsjednik Brazila (2003.-2010.), koji je bio predsjednički kandidat i tokom predsjedničkih izbora 2018. godine, ali su njegove političke aspiracije osakaćene zatvaranjem zbog presude za korupciju i pranje novca.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp pozvao je Brazilce da glasaju za aktuelnog predsednika Bolsonera i tako mu pružio direktnu podršku.

– Obraćam se narodu Brazila, imate sjajnu priliku da ponovo izaberete fantastičnog lidera, fantastičnog čovjeka, jednog od velikih predsjednika, predsjednika Bolsonara – rekao je bivši američki predsjednik.

Trump je u poruci naveo da je Bosonero uradio apsolutno nevjerovatan posao sa brazilskom ekonomijom.

– Poštuju ga svi širom svijeta. Zato snažno podržavam predsjednika Bolsonara. On će, nadam se, dugo vremena biti vaš lider. On vodi vašu zemlju u velike visine i vaša zemlja je sada poštovana zbog njega u cijelom svijetu. Zato izađite i glasajte za Bolsonara – rekao je Trump.

Bolsonaro je zahvalio Trumpu i dodao da su Brazilci cijenjeni u cijelom svijetu, zahvaljujući podršci brazilskog naroda i odlučnoj borbi za interese Brazila.

-I računamo na podršku slobodnih i prosperitetnih nacija, a ne socijalističkih diktatura, kao u prošlosti – naveo je Bolsonero.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page