AD

Bosna i Hercegovina

Čavara na obljetnici u Jajcu: “Svaka suza majke, sestre za sinom, bratom zavjet svima nama da ne smijemo obezvrijediti žrtvu koju su dali”

today13.09.2022

Background
share close

Na današnjoj svečanosti obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca, okupljenima se obratio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

“Danas, 13. rujna, nalazimo se ovdje u slobodnom gradu Jajcu ispred kraljevske tvrđave bosanskih kraljeva, katolika, ispod crkve svete Marije, svjedoka da svaka okupacija, svaki rat s ciljem osvajanja i otimanja je uzalud izgubljen, uzalud se troše životi. Danas smo došli ovdje slaviti i pokloniti se svim žrtvama čiji je simboličan spomenik ovdje iza nas. Poginuli su braneći svoj dom, poginuli su oslobađajući svoj dom bez obzira s koje strane granice došli, shvatili su poziv svog naroda da trebaju braniti slobodu gdje god je ugrožena.

Naravno da danas, svjesni da svaka suza majke, sestre, oca za izgubljenim sinom, bratom, prijateljem, u svakoj toj suzi, u svakom stegnutom grlu je zavjet svima nama da ne smijemo obezvrijediti žrtvu koju su oni dali, a dali su najsvetije, svoje živote za našu slobodu. Taj zavjet, vjerujem, da svi osjećamo, taj zavjet je da čuvamo slobodu koju smo krvlju stekli.

I zato svima, obiteljima poginulih, invalidima Domovinskog rata, bojovnicima, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, časnicima i svim generalima, generalskom zboru Republike Hrvatske čestitam Dan oslobođenja hrvatskog grada Jajca.

Da smo svjesni da moramo slobodu uvijek braniti i oni koji brane slobodu i svoj dom oni ginu pošteno, a kako piše na spomeniku „oni koji poginu pošteno, žive vječno“, a naš je zavjet da tu vječnost moramo čuvati. Svjesni smo danas kako neki razmišljaju kako treba neke nove ratove voditi za njihove ideje i ideale, kako se prebrojavaju. Neka prvo prebroje suzne oči majki koje su izgubile sinove, neka sve njih saberu i neka im kažu da trebaju njihova djeca ginuti za njihove neke lude zamisli.

I zato oni danas javno govore kako su protiv legitimnog predstavljanja, što znači, da su oni za lažno predstavljanje. I toga smo svi svjesni. Zato, predsjedniče Milanoviću, hvala Vama, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i cijeloj Hrvatskoj na svemu što činite svjesni ovog zavjeta kojeg svi osjećamo, svjesni da moramo braniti slobodu bez obzira na kojem mjestu je ona ugrožena.

Uvijek svjesni ugroze, uvijek se objedinimo i to radimo i sada. Jasno, nismo naivni. Moramo znati kakve ambicije postoje s druge strane. I zato smo se objedinili kroz Hrvatski narodni sabor, zato smo se objedinili sa svima koji razumiju ovaj zavjet zbog kojeg smo danas ovdje. Zato ustrajno do pobjede i ona će biti naša”, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page