Bosna i Hercegovina

CIK potvrdio konačne rezultate Općih izbora 2022.

today2.11.2022

Background
share close

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 80. sjednici donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2022. godine.

Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija BiH obavještava sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2022. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu  lično u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da Centralna izborna komisija BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje. Svih 24 žalbe Sud BiH je odbio ili odbacio.

Nakon što su odluke Centralne izborne komisije BiH postale pravosnažne, Centralna izborna komisija BiH je danas potvrdila i objavila rezultate Općih izbora u BiH održanih u nedjelju, 02.10.2022. godine.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page