Vijesti

Čović: Inzistirat ćemo na usvajanju Izbornog zakona i Zakona o sudu

today15.04.2024

Background
share close

– Do kraja tjedna trebali bi se održati razgovori sa svim partnerima koji čine vlast, a kako bi riješili mnoge teme koje se tiču funkcionalnosti na razini entiteta i na državnoj razini, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH.

Izrazio je optimizam kada je u pitanju izborna aktivnost i europski put Bosne i Hercegovine.

– Kada su u pitanju sigurnosni politički procesi, naravno da će svatko normalan dijeliti zabrinutosti kad vidimo ratna žarišta u Europi, na Bliskom Istoku. Međutim, to je u ovom trenutku pitanje odgovornosti i snage našeg utjecaja koji je minoran u odnosu na ove procese. To možemo samo promatrati sa strane,

Ipak dodaje da optimizam postoji te da nema drugog načina nego mirnim putem riješiti sve probleme koji stoje ispred nas, prenosi Fena.

Čović kaže da još nije dobio poziv za sastanak kojeg navodno stranke trojke sazivaju idući tjedan. Međutim, najavio je brojne bilateralne sastanke ovaj tjedan, na marginama Sajma gospodarstva koji se sutra otvara u Mostaru.

– Nitko me nije zvao na sastanak i ja predlažem, dok smo svi predstavnici ovdje, da dogovorimo nešto tako. Da u ovom tjednu sjednemo, vidjet ćemo na kojoj razini. Treba nam funkcionalna parlamentarna aktivnost i moramo osigurati da Vijeće ministara radi. Što smo bez toga dobili od Europske unije, otvorena vrata koja sami zatvaramo? – upitao je Čović.

Kazao je i kako bi samo naivni propustili priliku povući novac iz Europske unije, što nije zanemarivo, ističući kako to neće biti moguće ako se ne usvoji proračun u BiH.

– Upetljali smo se u europsku priču, otvorili smo ta vrata. Brzo će se raspisati i krenuti aktivnosti za Europski parlament, a ljudi iz Europe neće imati vremena za nas. Sigurno će do listopada trajati procedura da se napravi nova infrastruktura. To je šansa za nas da sve što smo obećali, da to i pokažemo kroz odluke Vijeća ministara.

 

Čović je još rekao da će inzistirati na usvajanju Izbornog zakona, Zakona o sudu. On ističe da je besmisleno raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik.

– Rekao sam što mislimo o tome kao o politici, ali po pravilima ponašanja, da bismo mogli govoriti o tim zakonima i rješenjima, prvo ih moramo usvojiti u saborskoj proceduri da bismo ih nekako promijenili – objasnio je.

No, smatra Čović, neće biti moguće stvoriti ambijent da Schmidtov izborni zakon bude usvojen jer do sada nije donesen niti jedan nametnuti zakon.

– Mijenjati možemo sve ono što ne dotakne neko tamo rješenje. Mislimo da za ono što smo predložili u tehničkim izmjenama ima dovoljno prostora da se promijeni. Oko Središnjeg izbornog povjerenstva i Predsjedništva BiH ima dovoljno prostora da se promijeni. Ne vidim tu problem. Imamo dovoljno prostora da u Vijeću ministara imamo i Zakon o sudu i Izborni zakon BiH – zaključio je Čović.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page