Hrvatska

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

today18.11.2023

Background
share close

Vukovar i cijela zemlja – prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 91. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana Grada Heroja koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine. Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj. U posebnoj emisiji, s početkom u 9.30 na Prvom i Četvrtom programu – prenosimo sva zbivanja iz ta dva mjesta teško stradala u Domovinskom ratu.

Događaje u Vukovaru i Škabrnji pratimo iz minute u minutu:

“Ovo su najtužniji dani za sve Vukovarce”

I ove će godine gradom do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata proći Kolona sjećanja. U Vukovaru je reporterka HTV-a Zrinka Perić koja je za Vijesti HTV-a rekla kako se Vukovar i cijela Hrvatska prisjećaju najtežeg dana u novijoj povijesti.

– Od ranog jutra u Vukovar stižu ljudi iz cijele zemlje kako bi u Koloni sjećanja odali počast onima koji su pružali herojski otpor višestruko nadmoćnijem agresoru i položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Nakon svečanog programa, iz dvorišta bolnice krenut će Kolona sjećanja put vukovarskog Memorijalnog groblja i Ovčare gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ovo su najtužniji dani za sve Vukovarce i zato je važno da se i danas pošalje poruka zajedništva, rekla je Perić.

Sjećanje na tužan dan u Škabrnji

Isto vrijeme, ista ratna sudbina. Bezumna razaranja i ubojstva izvršena su u na današnji dan i u Škabrnji, mirnom ravnokotarskom mjestu. Naspram 200-tinjak pripadnika samostalnog Škabrnjskog bataljuna stajalo je više od 4000 neprijateljskih vojnika i 30 oklopnjaka, uglavnom tenkova.

Neprijatelj je uspio slomiti otpor branitelja nakon čega je uslijedio pravi masakr – ubijena su 43 mještana među kojima i 15 branitelja. Prve su vijesti o počinjenom zločinu objavljene 23. studenoga kada su tijela ubijenih stigla na Odjel patologije.

Prve su vijesti o počinjenom zločinu objavljene 23. studenoga kada su tijela ubijenih stigla na Odjel patologije.

Vukovar – grad u kojem je obranjena Hrvatska

Trideset dvije godine su prošle od pada Vukovara, grada čiji su branitelji tijekom 87 dana opsade pružali otpor nadmoćnijem neprijatelju, tada trećoj oklopnoj sili Europe.

Približno 2 tisuće njih u malo manje od tri mjeseca odolijevalo je napadima 30 tisuća srpskih rezervista i četnika i time dalo potrebno vrijeme ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu. U agresiji na Vukovar poginulo je dvije tisuće 717 ljudi.
Dan kad jedino žrtve i branitelji trebaju biti u fokusu

Današnji dan prije trideset dvije godine bio je jedan od najstrašnijih u novijoj hrvatskoj povijesti. Ne samo zbog vukovarske tragedije, već i zato što su srpske postrojbe tog 18. studenog 1991. počinile masakr u Škabrnji.

Ovom jutru kada bi jedino sve žrtve i svi branitelji trebali biti u fokusu prethodila su politička prepucavanja nakon što su vukovarske vlasti objavile kako će kolonu ove godine predvoditi hrvatski branitelji i stradalnici predvođeni pripadnicima HOS-a.

Dodatnu napetost izazvao je i plakat ovogodišnjeg obilježavanja na kojem se uz naziv HOS ističe i slovo “U” u sloganu “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” te poruka gradonačelnika Ivana Penave da u Vukovar ne trebaju dolaziti ni “članovi političkih stranaka kojima se plakat ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS”.

Vladajući i većina oporbenih stranaka poručili su kako je na djelu pokušaj Domovinskog pokreta da na račun vukovarske ratne tragedije ostvari politički profit uoči izborne 2024. godine.

Mnoge ovogodišnja atmosfera podsjeća na 18. studeni 2013. kada je, poslije postavljanja dvojezičnih natpisnih ploča i događanja koja su uslijedila, organizirana druga kolona i kada je na cesti zaustavljen državni vrh te mu je onemogućen dolazak do Memorijalnog groblja.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page