Vijesti

Danas žurna sjednica o ukidanju trošarina na gorivo i PDV-u

today4.10.2022

Background
share close

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na žurnoj sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati Izvješće o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvješće o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona trošarinama u BiH.

Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usuglasiti ih između dva doma.

Zastupnički dom je, još u ožujku ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o trosarinama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usuglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Povjerenstvo za usuglašavanje usuglasilo ga je na način da trošarinw na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page