Vijesti

Dijaspora u većem broju dolazi, međutim, u manjoj mjeri nego ranijih godina

today1.11.2022

Background
share close

Hrvati u BiH slave blagdane Svi sveti i Dušni dan. Prisjećaju se svojih najmilijih, onih koji više nisu među nama. I dijaspora u većem broju dolazi, međutim, u manjoj mjeri nego ranijih godina. Kriza je učinila svoje.

Troškovi sve veći

Usporedite koliko je skuplji rezervoar goriva danas u odnosu na ranije godine. Cijena benzina je oko 1,85 eura po litri, dok je dizel oko 2,10 eura. Prije polaska gledao sam statistiku poskupljenja u posljednjih 50 godina. Prošle godine cijena benzina bila je 1,57 eura. Radi se o dramatičnim poskupljenjima i jasno je da mnogi ne mogu doći kući

Priča nam na graničnom prijelazu Vinjani Goran koji je krenuo doma za blagdane. Oni koji ne budu u mogućnosti nazočiti svetim misama i obići groblja svojih bližnjih, nazivaju nekoga od rodbine, prijatelja ili pak cvjećarnice ili posebne servise koji nude ovakvu opciju, da odnesu cvijeće i svijeće na grobove. A ni to ove godine nije jednostavno. U renomiranoj cvjećarnici u Hercegovini otkrivaju nam da su cijene cvijeća od 30 do 50 posto skuplje u odnosu na lani. Naravno, ono što se uzgaja u BiH prodaje se po nižim cijenama kako bi se donekle išlo na ruku kupcima, ali problem je što je većina tih stvari iz izvoza, konkretno iz Nizozemske. Onda treba izračunati cijenu transporta u odnosu na prošlu godinu, pa i cijenu svega ostalog jer je u Nizozemskoj sve poskupljivalo – i dođe se do viših cijena. Ono što također saznajemo je i da su svijeće od 50 do 100 posto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Neke koje su bile u nabavi oko 1,30 KM, ove godine su minimalno za marku skuplje. Kada se sve zbroji, jasno je kako su ovogodišnji blagdani među najskupljima. Sugovornik s početka teksta ističe da cijene ipak ne mogu umanjiti draž ovih blagdana.

Ovi su dani prepuni emocija. Posjećujemo grobove svojih baka, djedova, očeva i majki, naših bližnjih i tu ponovno osjetimo jednu bliskost. I naravno da će se svatko potruditi da im donese neko lijepo cvijeće pa barem iz kućne radinosti. A ovo je i jedno prijelazno razdoblje prema zimi. Tko ne može sada doći, bliže se Božić, Nova godina, radosnije vrijeme, pa će sigurno biti i više nas koji smo vani – kazao nam je Goran. Očekuju se veće gužve, stoga se oboružajte strpljenjem i polako se uputite prema odredištima na koja planirate kako ne bi bilo nepredviđenih zastoja ili, ne daj Bože, tragedija kojih smo se nagledali.

Pri dolasku u blizinu groblja vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima na kojima nije dopušteno zaustavljanje i parkiranje vozila, a posebno ne na mjestima ili tako da ometaju promet vozila cestom, odnosno onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu. Kako će se, ako to vremenske prilike budu dopuštale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice i pješaci se upućuju na povećani oprez jer uz većinu grobalja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su prisiljeni kretati se uz rub prometnice. Posebno se pješaci upozoravaju na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja među parkiranim vozilima upozorava policija.

Upozorenje su poslali i vatrogasci. Mole građane da ne pale svijeće i šibice u blizini suhe trave, da ne uklanjaju ugašene svijeće dok se ne ohlade, stare svijeće i otpad treba odložiti na za to predviđeno mjesto. Budući da će svijeće gorjeti i u kućama i ispred njih, kao sjećanje na najmilije, savjetuje se da ih se nikako ne ostavlja bez nadzora, a da se prije spavanja ugase.

Sjećanje na žrtvu vrijedi istaknuti da su obilježavanja već počela prigodnim programima, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na grobovima zaslužnim velikanima, kod spomenika braniteljima, a u organizaciji lokalnih, općinskih i gradskih organizacija. Tako je, primjerice, načelnik Gruda i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj za vikend obilazio grobove svojih prethodnika te se poklonio žrtvama kod spomenika braniteljima i Herceg Bosni, preko puta mjesta na kojemu je i utemeljena.

Ovo je vrijeme kada se posebno sjećamo svih onih koji su se žrtvovali za ovo vrijeme u kojemu danas živimo. Tu su, prije svega, naši branitelji koji su darovali ono najviše – svoje živote. To je minimum koji mi, odnosno današnje generacije, možemo učiniti. Sjećati se, njegovati uspomenu i sjećanje na one koji su se žrtvovali kako bismo danas imali slobodu – kazao je među ostalim. •

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page