Bosna i Hercegovina

DODIK: Džaferović i Komšić su odbili legitimno predstavljanje

today13.09.2022

Background
share close

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa usvojeni zaključci koji govore o tome da Bruxelles treba posmatrati Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regije u jednom paketu trebaju postati punopravne članice.

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istaknuo da bi Bruxelles u narednih pet godina trebao izdvojiti više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

– U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uvjeta za takav čin – rekao je on.

Dodik je naglasio da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Dodik je naveo da je na sastanku govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu, te da je bio u manjini kada je rekao da je riječ o specijalnoj operaciji i da male zemlje ne trebaju se miješati u sukobe velikih.

Sudionici sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa uputili su poruku EU da do kraja ove godine BiH dodijeli kandidatski status, te da se ubrza pregovarački proces za ostale zemlje sudionice./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page