Kultura

Dokumentarni film “Praznine” o ubijenoj djeci u proteklom ratu u BiH

today13.09.2022

Background
share close

Dokumentarni film “Praznine”, redateljice Anele Križanac, svoju će premijeru imati u četvrtak, 15. rujna u 19 sati u kongresnoj dvorani Franšiznog centra Vitez.

Film “Praznine” nastao je u produkciji Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile, a donosi priču o ubijenoj djeci u ratu u Bosni i Hercegovini. Ovo je film koji ima cilj stajati kao opomena današnjim i budućim generacijama u BiH.

Ovaj film je snažno obilježio moj život. Svaka nova priča iznova me duboko razarala ali i davala mi novu snagu da nastavim snimati. Zahvale roditelja što sam uopće došla upitati za njihovu djecu nakon toliko godina, bacala su me na koljena. Njihova ubijena djeca otprilike moji su vršnjaci. Bili smo pod istim nebom u istom paklu rata. Oni su ubijeni, ja sam preživjela. Ako išta danas mogu učiniti, onda mogu napraviti film koji će biti njihov oduzeti glas i njihov produženi krik. Krik koji će nas upozoravati na besmisao rata. Ikad! – kazala je redateljica Anela Križanac

Filmski materijal prikupljan je isključivo kroz razgovore s prvim svjedocima – roditeljima i braćom ili sestrama ubijene djece. Redateljski koncept filma jest svjedočenje iz prve ruke. Film svjesno izbjegava dokumentarne snimke ili fotografije trenutka kada su djeca ubijena, no unatoč tome svjedočenja roditelja razaraju nutrinu gledatelja, ali ga i oplemenjuju i pročišćuju.

Uz poetske momente filmskog jezika ovaj dokumentarac, pomno prateći filmski ritam, publici daje trenutke za potreban predah. Takve kadrove majstorski je snimio Jakov Sušac. Vrlo važan element filma jest autorska glazba, koju potpisuje Nikola Matošević, a koja iz svoje vizure nenametljivo i precizno prati filmsku emociju, ni jednog trenutka ne survavši ga u patetiku.

Filmsku ekipu čine Anela Križanac koja potpisuje scenarij i režiju, Jakov Sušac kao snimatelj i montažer, Nikola Matošević autor glazbe, te Alojz Čakarić i Ivan Križanac kao snimatelji tona. Autor plakata je Dejan Pranjković.

U zemlji, pritisnute kamenom, leže jedna uz drugu neispričane priče.”

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page