Bosna i Hercegovina

Dom naroda PFBiH danas glasuje o izboru suca Ustavnog suda Federacije BiH

today2.11.2022

Background
share close

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta 19. listopada zbog nedostatka kvoruma, bit će nastavljena danas kada bi se izaslanici trebali izjasniti o imenovanju četvrtog nedostajućeg suca Ustavnog suda Federacije BiH.

U dosadašnjem tijeku sjednice prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH, ali pitanje imenovanja četvrtog suca nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Suci čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli suglasnost, te nisu mogli predložiti ime za četvrtog suca.

Na sjednici Doma naroda imenovanje četvrtog suca izazvalo je dužu raspravu u kojoj su iznesena različita mišljenja o tome na koji način se treba birati četvrti sudac Ustavnog suda FBiH.

Dnevnim redom ove izvanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan s kandidacijskih lista dostavljenih iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine, jer su bila dva različita natječaja. Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na 2021. godinu dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova.

Time bi se po prvi put primjenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik Federacije BiH ne predloži suce, većina nazočnih u Domu naroda glasuje o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page