Bosna i Hercegovina

Domovi naroda presudni za novu vlast u FBiH, ali i BiH

today7.11.2022

Background
share close

u Klubu Hrvata, a samim tim i mogućnost predlaganja predsjednika Federacije, što je uvod u izbor nove federalne Vlade. Kod Bošnjaka stvari su još nejasne te će trebati pričekati proces popunjavanja ostalih klubova.

A posljedično će rasplet situacije u federalnom Domu naroda diktirati i odnose u državnom Domu naroda, koji će također imati presudnu ulogu u formiranju nove vlasti na razini BiH. Iako će pravnici reći kako je za izglasavanje Vijeća ministara dovoljna većina tek u Zastupničkom domu, jasno je kako bez većine u Domu naroda vlast jednostavno ne može funkcionirati.

Županije

Kada je riječ o županijskoj razini vlasti, HDZ – HNS će biti u vlasti njih šest, a jedna od njih je i Srednjobosanska županija. Tako je i Asim Mekić, predsjednik ŽO SDA SBŽ, naglasio kako HDZ ima apsolutnu većinu kada je riječ o glasovima iz reda hrvatskog naroda, nezaobilazan je kod formiranja vlasti te kako će ta stranka predložiti predsjednika Skupštine SBŽ koji će kasnije predložiti mandatara.

U kontekstu većinski bošnjačkih županija, nakon Bosansko-podrinjske županije procesi stvaranja novih koalicija nastavili su se i drugdje. Tako je u petak izjave o formiranju većine u Skupštini Tuzlanske županije potpisalo 13 zastupnika SDA i četiri zastupnika DF-a, dok će dva zastupnika iz PDA BiH, prema najavama, ubuduće djelovati kao neovisna u županijskoj Skupštini. Predsjednik ŽO SDA Tuzlanske županije Fahrudin Skopljak najavljuje da će u idućih 30 dana biti urađen plan i program rada buduće vlasti s konkretnim mjerama. Kada je riječ o Zeničko-dobojskoj županiji, HDZ – HNS svakako računa da će biti dio buduće vladajuće većine, baš kao i u prethodnom mandatu./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page