Zdravlje

dr. sc. Ivana Kern o SMA: ‘Rijetku bolest sada možemo otkriti u prvim danima djetetova života’

today7.10.2023

Background
share close

Trenutno se u KBC-u Zagreb liječi 45 pedijatrijskih bolesnika, a iako spinalna mišićna atrofija (SMA) još uvijek nije izlječiva bolest, postoje lijekovi koji ju mogu usporiti i promijeniti prirodni tijek bolesti

U Hrvatskoj se godišnje kod prosječno četiri bolesnika dijagnosticira spinalna mišićna atrofija (SMA), rijetka bolest zbog koje slabe i nepovratno propadaju mišići za hodanje, hranjenje pa i disanje, uz razvoj brojnih drugih komplikacija. Jedan od ključnih aspekata liječenja SMA je fizioterapija. S obzirom na veliko iskustvo u fizioterapijskom liječenju bolesnika sa SMA, Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama bolnica organizirala je simpozij „Fizioterapijski pristup djetetu oboljelom od spinalne mišićne atrofije i Duchenneove mišićne distrofije“, priopćili su iz te ustanove.

– U području neuromuskularnih bolesti provode se kontinuirana istraživanja i inovacije u liječenju, kao i redoviti stručni tečajevi za zdravstvene djelatnike. Za najbolje rezultate u liječenju SMA, ključno je da se bolest što ranije prepozna i dijagnosticira. Najčešći znakovi bolesti su sniženi mišićni tonus, slabost i atrofija mišića, otežani hod, drhtanje ruku, deformacija kralježnice i poteškoće s disanjem. Kod oboljele djece izraženo je kašnjenje u usvajanju motoričkih prijelaza, a kod težih oblika bolesti i nemogućnost sjedenja. Stoga, napredak u liječenju SMA ima veliku važnost jer daje oboljelima nadu i otvara vrata novim mogućnostima – navela je dr. sc. Ivana Kern, ravnateljica Bolnice.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page