Bosna i Hercegovina

Džeba pisao Schmidtu: Po uzoru na Kosovo, smijenite Željka Komšića

today24.10.2022

Background
share close

Izaslanik u Domu naroda FBiH Damir Džeba uputio je otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Pismo prenosimo u cijelosti

U nastavku prenosimo pismo Damira Džebe upućeno OHR-u BiH.

”Poštovani,

Obzirom na mogućnost i trend javnog obraćanja prema Uredu OHR-a u Sarajevu, gosp. Christianu Schmidtu ali i javnosti posebice u tijeku procesa popravljanja političkih i društvenih odnosa u BiH, osvjetljavanju istine i realnosti,  smatram kako je iznimno važno istaknuti sljedeće činjenice i praksu u oblasti prava legitimnog zastupanja:

U Bosni i Hercegovini se preko 90% izbornih procesa odvija po građanskom modelu. Građanskim modelom smo izabrali skupštine federalnih jedinica, Zastupnički dom Parlamenta Federacije te Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Samo na tri mjesta štitimo izbornu volju konstitutivnih naroda. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Dom naroda PS BiH te na pozicijama članova Predsjedništva iz konstitutivnih naroda. Kako bi ukazao na praksu, značaj ali i primjer važnosti legitimnog političkog zastupanja ističem i navodim sljedeći primjer:

Središnje izborno povjerenstvo Kosova i Vrhovni sud Kosova poništili su Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić 4.205 od osvojenih 6.422 glasa. Glasovi Adrijane Hodžić i Koalciije Vakat nesrazmjerni broju stanovnika bošnjačke zajednice kojoj pripadaju i predstavljaju nevažeće glasove, zbog činjenice da je to nedemokratski standard da se sa glasovima glasača jedne zajednice osigura pravo zastupanja druge zajednice. Stoga, jasno je da su Adrijanu Hodžić birali pripadnici srpske zajednice te A. Hodžić ne predstavlja legitimnu političku volju bošnjačke zajednice. Iz ovoga proizlazi da Bošnjaci u Skupštini Kosova nemaju svog legitimnog predstavnika tj. uskraćeno im je pravo na legitimno političko predstavljanje jer su im brojniji Srbi izabrali političkog predstavnika.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page