Svijet

Elitna američka divizija snimljena na nekoliko kilometara do granice s Ukrajinom

today24.10.2022

Background
share close

Zbog Putinovih prijetnji blizu teritorija NATO-a u Rumunjskoj poslana je jedna od najelitnijih američkih zračno-jurišnih divizija

101. zračno-desantna divizija američke vojske raspoređena je u Europi po prvi put, u gotovo 80 godina, usred rastućih napetosti između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog Amerikancima.

Jedinica lakog pješaštva, pod nadimkom “Orlovi koji vrište”, obučena je za raspoređivanje na bilo kojem bojnom polju u svijetu u roku od nekoliko sati te je spremna za borbu.
Ratne igre blizu granice jasna su poruka Rusiji

CBS News pridružio se zamjeniku zapovjednika divizije, brigadnom generalu Johnu Lubasu i pukovniku Edwinu Matthaidessu, zapovjedniku borbenog tima 2. brigade, u helikopteru Black Hawk u jednosatnoj vožnji do samog ruba teritorija NATO-a, samo nekoliko kilometara od Rumunjske granice s Ukrajinom.

Od trenutka kada je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače pokrenuo svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, njegove su snage napredovale prema sjeveru od Krimskog poluotoka, ukrajinske regije nad kojom je Moskva nezakonito preuzela kontrolu 2014.

Više od sedam mjeseci ruske su trupe pokušao se probiti uz obalu Crnog mora u regiju Herson, s ciljem zauzimanja ključnih ukrajinskih lučkih gradova Mikolaiva i Odese.

Njihov cilj je presjeći sav ukrajinski pristup moru, ostavljajući zemlju i njene vojne snage bez izlaza na more. Zbog te prijetnje, tako blizu teritorija NATO-a, u Rumunjsku je poslana jedna od najelitnijih američkih zračno-jurišnih divizija s nešto teške opreme.

Spremni smo braniti svaki pedalj tla NATO-a”, rekao je Lubas za CBS News. “Donosimo jedinstvenu sposobnost, iz naše sposobnosti za zračni napad… Mi smo laka pješačka snaga, ali opet, donosimo tu mobilnost sa sobom, za naše zrakoplove i zračne napade”, dodao je.
‘Ovo je kao da imate saveznike u Normandiji’

Zaobilazeći sjever duž rumunjske crnomorske obale, Black Hawk je na kraju sletio na prednje operativno mjesto gdje su američki i rumunjski vojnici gađali mete tijekom zajedničke kopnene i zračne vježbe napada.

Tenkovski projektili i topnička vatra bili su stvarni. Vježba je trebala rekonstruirati bitke koje ukrajinske snage vode svaki dan protiv ruskih trupa, odmah preko granice.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page