AD

Svijet

Europa se ne može dugo nositi s visokim cijenama plina, kaže šef njemačkog diva

today7.09.2022

Background
share close

EUROPA bi trebala zakočiti potražnju kako bi riješila energetsku krizu i ne može se dugo nositi s visokim cijenama plina, upozorio je šef velike njemačke energetske kompanije RWE, Andree Stracke.

Europi prijeti najveća kriza u opskrbi plinom u povijesti nakon što je ruski Gazprom obustavio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 zbog, kako tvrde, problema s turbinom koji su izazvale zapadne sankcije.

Zapad je Moskvi uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, a Gazprom se našao na udaru nakon što je poslao turbinu na servis Siemens Energyju. Njemačka kompanija planirala ju je servisirati u Kanadi, koja je zbog sankcija blokirala njezin povrat u Rusiju.

Cijene plina dodatno skočile zbog obustave isporuka plina

Obustava je dodatno potaknula rast cijena plina na europskom tržištu, prisilivši ujedno mnoge zemlje da se pripreme za moguće racioniranje potrošnje i da građanima i kompanijama priteknu u pomoć s plaćanjem računa.

EU je u srpnju od 27 država članica zatražila da ove zime dobrovoljno smanje potrošnju plina za 15 posto, a ministri energetike trebali bi u petak razmotriti i mogućnost ograničenja cijena.

Šef njemačkog RWE-a smatra da ograničenje cijene plina neće pomoći u energetskoj krizi, sugerirajući kao moguće rješenje smanjenje potražnje.

“Morate imati dozu razaranja potrošnje jer bi opskrba mogla biti brža. Visoke cijene dobar su razlog da se potražnja zakoči, ali znamo da je to politički teško”, istaknuo je Stracke na skupu u Italiji.

“Svijet živi u ciklusima”

Šef njemačke kompanije smatra da Europa neće trajno odustati od ruskog plina budući da su troškovi za kompanije i kućanstva veliki: “Svijet živi u ciklusima. Sumnjam da si Europa može na dulje vrijeme priuštiti ovako visoke cijene energije.”

Upozorio je i da bi Europa, ako želi više ukapljenog plina, morala više ulagati u terminale na kopnu. “Plutajući skladišni prostori (FSRU) trebali bi biti kratkoročno rješenje”, rekao je Stracke.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page