Informacije

Evo koliko će skočiti kamate na kredite

today1.10.2022

Background
share close

Različiti su faktori koji utječu na povećanje kamate. Neki od njih su visina kredita, ukupna visina kamate, ali i samo promjenjivog djela, rok otplate i dio zaduženja koji je već otplaćen.

Za pojedine korisnike kredita u eurima današnji dan, 30. rujna ostat će upamćen po tome što će im poskupiti rate za otplatu. Danas se, naime, za korisnike kredita u eurima s promjenjivom kamatnom stopom koja obuhvaća tromjesečni euribor mijenja iznos rate kredita. 

Zbog stalnog rasta ove stope, dolazi do novog obračuna rata, a kamate će biti gotovo dvostruko više u odnosu na početak godine. Stručnjaci ističu da će rate biti povećane za pet, pa do 30 eura, u ovisnosti od različitih faktora, poput visine pozajmice i iznosa prethodno otplaćenog duga. Krediti u eurima najčešće se uzimaju za kupovinu stana, pa će vlasnici novih nekretnina od danas imati i nove rate, piše Nova rs. 

Nova vrijednost famoznog euribora bit će korištena za obračun kamata za rate kredita koje će korisnici plaćati u listopadu, studenom i prosincu. Nakon toga, banke će klijente obavijestiti o novom iznosu mjesečne rate. Još jedna loša vijest je to što stručnjaci prognoziraju da će euribor nastaviti rasti.

Euribor je zapravo kamatna stopa po kojoj grupa europskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj. On je u porastu od ožujka ove godine, nakon što je dugo njegova vrijednost godinama bila negativna, odnosno u minusu. Poseban skok bijeleži se u posljednja tri mjeseca. Dok je na početku godine vrijednost euribora iznosila -0,57, jučer je njegova vrijednost bila 1,228 posto. Stoga će korisnici koji su se zadužili u eurima, i to s promjenjivom kamatnom stopom, zasigurno imati veću ratu u naredna tri mjeseca.

Koliko će biti povećanje?

Prema mišljenjima stručnjaka, rate kredita će biti veće za pet do 30 eura.

Ipak, različiti su faktori koji utječu na povećanje. Neki od njih su visina kredita, ukupna visina kamate, ali i samo promjenjivog djela, rok otplate i dio zaduženja koji je već otplaćen.

Početkom ove godine, u siječnju, kada je vrijednost euribora bila -0,57 posto. Sada je euribor na svom maksimumu, te iznosi 1,228 posto, odnosno za 1,798 posto više. To u praksi znači da, ukoliko je korisnik uzeo kredit s promjenjivom kamatnom stopom od 2,5 posto s tromjesečnim euriborom, kamata od danas iznosi 3,728 posto, dok je početkom godine njena visina bila 1,93 posto. 

To znači da je kamata od danas viša gotovo dvostruko. 

Generalni tajnik Udruženja banaka Srbije Vladimir Arsić objasnio je nedavno za medije objasnio kako iznos već otplaćenog duga utječe na ovo povećanje.

„Ako je netko uzeo 50.000 eura stambenog kredita prije recimo 15 godina i dobar dio otplatio, onda rast euribora neće mnogo utjecati na visinu rate i ona bi se mogla povećati za oko pet, 10 ili 15 eura. Međutim, ako je isti kredit uzet nedavno i otplaćeno malo onda se mjesečna rata može povećati i za oko 30 i više eura“, objasnio je on.

Što je sa šestomjesečnim euriborom?

Kada su u pitanju korisnici kredita u eurima, s promjenjivom kamatnom stopom koja obuhvaća šestomjesečni euribor, oni su do kraja godine sigurni od povećanja rata. Međutim, i njegova vrijednost je porasla. Tako je šestomjesečni euribor u lipnju također, nakon sedam godina, prešao iz minusa u plus, a njegova današnja vrijednost je 1,858 posto.

Mjesečne obveze korisnika takvih kredita usklađuju se dva puta godišnje, tako će u prvoj polovici 2023. godine kamata biti obračunata prema vrijednosti euribora od 31. prosinca 2022.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page