Hrvatska

Gotovo 700 litara lož ulja iscurilo u more kod Rijeke

today11.11.2022

Background
share close

GOTOVO 700 litara loživog ulja iscurilo je jučer oko 15 sati iz pogona termoelektrane Urinj, prenosi Kanal Ri. Nadležne službe u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka cijeli dan izvlače ulje iz mora duž obale u Kostreni.

“Moguće je da je došlo do puknuća zbog zamora materijala. Ne vidimo to još, naravno, jer to treba očistiti. Došlo je do puknuća baš na jednom ventilu, drenažnom ventilu”, kaže Robert Krklec, direktor HEP proizvodnje.
Sanacija i čišćenje plaža trajat će između 4 i 6 dana

“Važno je da smo to lokalizirali tako da to ne može dalje, a sad ćemo nastaviti dok god to ne očistimo”, dodaje direktor HEP proizvodnje. Iz HEP-a su također poručili kako će bilo kakva oštećenja, odnosno onečišćenja barki u marini biti također sanirana.

“Sve ćemo to mi riješiti o našem trošku, iako – koliko zasad imamo informacija – nije došlo do toga. Tako da se nadam da će to biti minimalno”, kaže Robert Krklec. O onečišćenju su iz termoelektrane odmah obavijestili sve nadležne institucije, tvrdi Krklec.

“Naravno, čuli smo se i s općinom. S njima smo dogovorili daljnje aktivnosti. Naravno, oni moraju biti u toku svega, tako da znaju što to mi radimo, u kojoj smo fazi. I, naravno, sve primjedbe upućuju nama i povezuju nas s ljudima ako to bude trebalo”, kaže direktor HEP proizvodnje.
Načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića još nitko nije kontaktirao

“Nisam još nikakvo službeno očitovanje dobio. Evo cijeli dan sam na terenu tako da očekujem njihovo očitovanje vezano za kompletan događaj, od samog uzroka i svega onoga što je poduzeto i što će se dalje događati vezano sa svim ovim. Ovo je zbilja jedan ozbiljan ekološki incident koji nije prihvatljiv”, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Lučka kapetanija je na lokaciji onečišćenja angažirala tvrtku specijaliziranu za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora. Djelatnici tvrtke postavili su plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja, javlja Kanal Ri.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page