Vijesti

Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH na masovan odaziv na izbore

today16.09.2022

Background
share close

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u petak Hrvate u BiH na masovan izlazak na predstojeće izbore kako bi očuvali ulogu jednakopravnog i konstitutivnog naroda.

Opći izbori održavaju se 2. listopada iako nije izmijenjen izborni zakon, pa prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci ponovno preglasaju Hrvate u izborima za člana kolektivnog predsjedništva i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda. Tako bi mogli iz vlasti izbaciti najvažnije hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj hrvatskih birača.

”Dopustite mi danas pozvati sve bosanskohercegovačke Hrvate da u što većem broju izađu na skore izbore, jer samo tako ćemo uspjeti obraniti naša ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Grlić Radman u Orašju.

Dodao je kako bi bio povijesni paradoks da hrvatski narod čiji su vojnici bili presudni da BiH ‘danas uopće postoji kao suverena država prepusti drugima da odlučuje o njegovoj sudbini.

“Više se neće pristajati na nijedno rješenje koje neće imati podršku legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH”, istaknuo je ministar.

Kandidatkinja za hrvatskog člana državnog predsjedništva Borjana Krišto rekla je kako Hrvati u BiH idu na izbore po neizmjenjenim izbornim pravilima.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page