Bosna i Hercegovina

HDZ BiH u dvije županije može sam formirati vlast, u HNŽ i SBŽ izvjesna koalicija dva HDZ-a, a u HBŽ-u HNP-a i dva HDZ-a

today5.10.2022

Background
share close

Na osnovu više od 80 posto prebrojanih glasova , već se nazire stranačka struktura županijskih skupština. U nekim od županija s hrvatskom većinom HDZ BiH, sa strankama okupljenim oko ove koalicije moći će samostalno formirati vlast. To su Zapadnohercegovačka županija gdje HDZ ima 63 posto potpore birača i Posavska, gdje, također, ima nadpolovičnu većinu (53,7 posto), piše Hrvatski Medijski Servis.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji HDZ BiH je vodeća stranka s osvojenih 33,4 posto potpore birača. S obzirom na otopljene odnose s HDZ-om 1990, koji je osvojio 10,69 posto potpore birača, u HNŽ-u bi ovaj mogući hrvatski blok imao nadpolovičnu većinu od najmanje 16 zastupnika. S HRS-om bi imao 18 ruku. No, malo je vjerojatno da će “Republikanci” biti dio tog bloka. U ovoj županiji, čiji parlament broji 30 zastupnika, potrebna je dvotrećinska većina za sastavljanje vlade. Drugim riječima hrvatskom bloku bit će potreban partner s bošnjačke strane. To može biti SDA, koja ima zbirno 19, 6 posto podrške birača, ali i bošnjačka oporbena trojka SDP, NiP i NES sa samo 2 posto manje glasova.

U Hercegbosanskoj županiji najviše mandata u tamošnjem parlamentu imat će HNP Ivana Vukadina, koji je dobio 18,3 posto glasova birača, HDZ BiH ima 17,25, Devedesetka 16,47, a Hrvatska nezavisna lista 8,22. Od srpskih stranaka Dodikov SNSD ima 7,79 posto glasova, a SDA i SDP po šest posto. I u ovoj županiji najvjerojatnije će hrvatski koalicijski blok činiti HNP i dva HDZ-a. No kako je i u HBŽ-u potrebna dvotrećinska većina za izbor županijske vlade hrvatske stranke trebat će partnera i sa srpske stranke, a to će izvjesno je biti SNSD. Što se tiče bošnjačkih stranaka moći će birati hoće li u vlast uključiti SDA ili SDP.

I u Srednjebosanskoj županiji za formiranje vlasti potrebna je dvotrećinska većina u županijskom parlamentu. Raspored snaga u SBŽ izgleda ovako: SDA će ima 33,81 posto zastupničkih mjesta, koalicija okupljena oko HDZ BiH 26, Devedesetka 4,9 dok će SDP i NiP imati 20 posto mandata a Komšićev DF 6 posto.

Čelnici bošnjačkih oporbenih stranaka SDP-a i NiP-a tijekom kampanje i nakon izbora ponavljali su kako ne postoji opcija koaliranja sa SDA-om, a naglašavali su kako će HDZ BiH biti nezaobilazan u formiranju vlasti. I u Srednjebosanskoj županiji vlast neće moći biti formirana bez hrvatskih stranaka, preciznije dva HDZ-a. Pitanje je samo hoće li dvije bošnjačke oporbene stranke imati dovoljan broj ruku za potrebnu dvotrećinsku većinu za izbor županijske vlade s vrlo izglednom koalicijom dva HDZ-a./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page