AD

Magazin

Da li znate što je HHC? Ovi gumeni bomboni nisu ilegalni, ali se od njih možete otrovati

today12.02.2024

Background
share close

Naizgled su to obični gumeni bomboni. No dovoljan je samo jedan da vas ‘odvede u visine’, a njih nekoliko, pokazalo se u posljednje vrijeme u Češkoj, i do trovanja i poremećaja svijesti. Riječ je gumenim bombonima koji sadrže psihoativni polusintetski kanabinoid heksahidrokanabiol (HHC). HHC nije zabranjen, a nije još uvijek dovoljno ni istražen. Proizvodnja i prodaja proizvoda s HHC-om još uvijek nije regulirana, pa zapravo možete dobiti sve i svašta

Nakon vala sumnjivih slučajeva trovanja među djecom i mladima, Češka želi zabraniti slatkiše koji sadrže heksahidrokanabiol (HHC), psihoaktivni polusintetski kanabinoid, koji je u EU-u prvi put identificiran u svibnju 2022.

Samo tijekom proteklog vikenda hitna služba u Češkoj intervenirala je zbog trovanja ovim psihoaktivnim slasticama sedam puta, a mahom je bila riječ o djeci i adolescentima. Simptomi su zapravo slični trovanju kanabisom – poremećaj svijesti, promjena raspoloženja, mučnina i povraćanje.

Nije još dovoljno istražen

Od listopada 2022. HHC podliježe intenzivnom praćenju u okviru EU-ova sustava za rano upozoravanje (EWS) kako bi se bolje razumjeli potencijalni rizici. Kako su bomboni s ovom tvari lako dostupni na tržištu, najveći je rizik da će ih djeca zamijeniti za obične bombone i onda pojesti veće količine koje onda i dovode trovanja.

‘Mladi su osobito rizična i vulnerabilna populacija jer je njihov mozak još uvijek u razvoju’, kazao je dr. Ivan Ćelić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče, dodavši da je dodatan problem što farmakologija i toksikologija HHC-a kod ljudi još uvijek nije proučavana.

Kako kaže, HHC nije uvršten na popis zabranjenih supstanci prema UN-ovim konvencijama o drogama te prema sadašnjim podacima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nije reguliran u većini država članica EU-a.

Neregulirano tržište

Međutim, u Finskoj i Austriji je proizvodnja i prodaja s proizvoda s HHC-om već zabranjena. U ostatku država može se naći čitav niz markiranih, ali i nebrendiranih proizvoda koji sadrže HHC, koje onda kupci kupuju i koriste na vlastitu odgovornost.

Tako se prodaju cvijet i smola kanabisa s niskim sadržajem THC-a na koje je raspršen HHC, jednokratne i višekratne e-cigarete s tekućinom koja sadrži HHC sam ili u kombinaciji s THC-om, te i već spomenuti posebno aromatizirani slatkiši poput gumenih bombona i destilati HHC-a (ulja).

Nedavno je i u Hrvatskoj zabilježen slučaj u kojem je 15-godišnjak izgubio svijest u školskom WC-u nakon što je pušio e-cigaretu s tekućinom koja je sadržavala THC i HHC.

Koja je razlika između HHC-a i THC-a?

Naime, dva glavna kanabinoida koja se prirodno nalaze u biljci kanabisa su tetrahidrokanabidiol (THC) i kanabidiol (CBD). I dok je HHC sintetiziran iz CBD-a, ekstrahiranog iz biljke kanabisa (konoplje) s izrazito niskim sadržajem THC-a, dok sam THC koji je kod nas ilegalan, ima psihoaktivni učinak i odgovoran je za osjećaj napušenosti.

‘Smatra se da HHC ima manje izražen psihoaktivni učinak u odnosu na THC, no to dijelom ovisi o koncentraciji i drugim čimbenicima’, objašnjava Ćelić.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page