Svijet

HRT u New Yorku: VS UN-a odobrilo nastavak vojne misije EU-a u BiH

today3.11.2022

Background
share close

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je jednoglasno odlučilo produžiti mandat vojne misije EU-a u BiH pod nazivom Althea čemu se pridružila i Rusija, no sjednicu ovog tijela veleposlanik BiH pri UN-u iskoristio je za oštar napad na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sve je u New Yorku pratila Branka Slavica. Zapadne zemlje čvrsto podupiru mandat visokog predstavnika, Rusija ga kritizira, no iznenadio je nastup stalnog predstavnika BiH pri UN-u Svena Alkalaja.

– Sjednica Vijeća sigurnosti posvećena BiH je završila. Izdvojila bi nastup veleposlanika BiH pri UN-u koji je oštro napao Christiana Schmidta, ali i Hrvatsku. Sven Alkalaj, koji dolazi iz diplomatske kvote Željka Komšića, Schmidta je optužio da je svojim intervencijama u izborno zakonodavstvo u BiH prevario birače i sve aktere izbora, da je destabilizirao BiH, da je uništio vladavinu prava i kako je sve planirao zajedno s Hrvatskom. Pritom je mislio na promjene izbornih zakona, budući da su odluke visokog predstavnika išle u korist susjednih država, a ne BiH rekla je Slavica.

Replicirao mu je hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović koji je rekao da pregovori o izbornoj reformi nisu bili vođeni u dobroj volji, bili su opstruirani i visoki predstavnik nije imao drugoga izbora ako nije želio dopustiti da se nastavi diskriminacija u BiH kada je riječ o izbornim pravima. Rekao je i da je Christian Schmidt svoju odluku donio samostalno, u skladu sa svojim mandatom i za to mu treba dati potporu, a ne ga napadati.

– Izvješće visokog predstavnika i njegov mandat podupiru SAD i sve zapadne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a, rekla je Slavica.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page