Hrvatska

Hrvati plaćaju visoku cijenu za omiljeni začin, urod znatno manji nego lani

today28.08.2023

Background
share close

Vrijedna obiteljska gospodarstva u Baranji naraštajima žive od proizvodnje nadaleko poznate, začinske paprike. Olujno nevrijeme gotovo je uništilo urod tog crvenog baranjskog zlata, a paklene žege nisu poštedjele ono što je od njega ostalo. Zbog štete, skupih repromaterijala i velikih ulaganja u proizvodnju – dio proizvođača od posla će odustati. Sve će se, naravno, odraziti i na cijenu, koja bi ove godine po kilogramu mogla dosegnuti i 30 eura…

“Nema zarade skoro ništa”

Na njivi obitelji Stojanović u Lugu, mjestu koje ne zovu slučajno selom začinske paprike, slika potpuno drukčija negoli proteklih godina. Katica Stojanović, treća generacija koja uzgaja papriku, kaže, ovakvu godinu ne pamti, prenosi HRT.

”Ova godina nam je strašno počela. Silne kiše, hladnoća, sve kad smo posadili papriku. Onda je došlo nevrijeme. Led nam je potukao pola, može se reći. Bacamo sve dole, sve trulo. Ova godina je užasna”, kaže.

Od ožujka do kraja studenoga Stojanovići imaju pune ruke posla. Nekoć su, zajedno s beračima, crvene, sočne paprike brali cijele dane. Lani su imali čak četiri berbe. A ove godine led i paklene vrućine urod su obrali prije njih. Oni sada beru ono što je ostalo.

“Pa što nam je ostalo, što poberemo, to je dobro. Samo količinski je malo pa nema zarade skoro ništa”, kaže Katica Stojanović.

U berbi je svaka ruka dobrodošla. Jer posao nije nimalo lagan, posebice kada sunce upeče.

“Pa dosta je težak, toplo je i sve, ali može se izdržati, da budem iskrena”, kaže Rozalija Salaj iz Luga.

“Beremo od 6 do 11 sati. Kad nisu te silne vrućine, onda možemo i prijepodne i poslijepodne”, dodaje.

Bez obzira na to je li slatka ili ljuta, njihova mljevena začinska paprika brzo nađe put do kupca.

“Prošle smo godine imali oko 700 kg, a ove godine, ako bude 250, bit će dobro. Znači, ni pola. Pokrit ćemo možda troškove i to je to. A za nagodinu ćemo vidjeti. Ja mislim da ćemo prepoloviti proizvodnju. Sad imamo oko jedno jutro”, kaže Borivoj Stojanović.

Nevrijeme smanjilo urod za 40-50%

I Jožef Kelemen, među većim proizvođačima začinske paprike u Lugu, nakon prošlomjesečnog nevremena na svojim je njivama utvrđivao štetu. No prave razmjere katastrofe vidio je tek nakon nekoliko dana.”Led nam je izudarao papriku, koju smo sad bacili. A izudarao nam je i cvijet kad je bila velika cvatnja. Znači, tu nam fali sigurno jedna cvatnja koju smo izgubili u rodu”, kaže Kelemen.

Kelemenovi nisu osigurali začinsku papriku.

“Ove godine smo s tim nevremenom prošli tako da mi je urod smanjio sigurno za jedno 40-50%”, kaže.

Prva je berba gotova, pa je paprika već u Jožefovu dvorištu. Skladištenje, sušenje, mljevenje – dijelovi su ciklusa od polja do stola crvenoga baranjskog zlata.

“Prošle godine smo proizveli oko tonu i pol mljevene paprike. S tim da smo ove godine malo i smanjili proizvodnju zbog teškog pronalaženja radne snage”, ističe Kelemen.

A kakvi su planovi za ovu godinu?

“Vidjet ćemo što će biti do druge berbe, hoće li opet biti nekog nevremena, a nadam se da neće biti. Tu planiramo da ćemo imati 800 do tonu mljevene paprike”, kaže Kelemen.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page