Svijet

Huti oteli brod s 25 članova posade, među njima ima Hrvata?

today20.11.2023

Background
share close

Izrael je objavio da su jemenski Huti, pobunjenička skupina bliska Iranu, zaplijenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska tvrtka dok je plovio iz Turske u Indiju. Prema neslužbenih informacijama, među 25 članova posade moglo bi biti i državljana Hrvatske, Bugarske, Ukrajine, Filipina i Meksika.

Huti, pobunjenička skupina bliska Teheranu, napadaju Izrael raketama dugog dometa i dronovima, u znak solidarnosti s palestinskim militantnim pokretom Hamas.

Prijetili su da će otimati i napadati sve brodove u Crvenom moru koji su povezani s Izraelom. No, Tel Aviv je odmah demantirao da je riječ o izraelskom brodu, odnosno da na njemu ima njihovih državljana.

Huti lansirali tri krstareće rakete i više dronova, američki razarač ih oborio
Razarač Arleigh Burke
Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je kako je otet neimenovani brod, naglasivši kako nije u vlasništvu niti pod upravljanjem Izraela, kao i da na njemu nema izraelskih državljana.

Jahja Sarea, vojni glasnogovornik Huta, na Twitteru je rekao kako je to odgovor na izraelsko-američku agresiju te da to podrazumijeva brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili njima upravljaju izraelske tvrtke.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page