Tehnologija

Instagram najavio ozbiljan potez za one koji šalju “gole fotografije”

today13.04.2024

Background
share close

Instagram će za nekoliko tjedana početi testirati nove alate za borbu protiv “sextortiona”, oblika ucjene koji uključuje intimne slike poslane online.

Alati uključuju “zaštitu golotinje”, koja zamućuje gole slike u izravnim porukama. Bit će uključeno prema zadanim postavkama za mlađe od 18 godina.

Također će se testirati skočni prozori koji potencijalne žrtve usmjeravaju na podršku.

Vlade diljem svijeta upozorile su na sve veću prijetnju mladim ljudima od seksualnog iznuđivanja.

To često uključuje žrtve koje se pošalju golišave slike, prije nego što se pozove da zauzvrat pošalju svoju – samo da bi im se zatim zaprijetilo da će slika biti javno podijeljena ako ne popuste zahtjevima ucjenjivača.

‘Strašan zločin’

Velik dio seksualnog iznuđivanja koje Instagram vidi na svojoj platformi djelo je sofisticiranih kriminalnih skupina koje traže novac. To je “užasan” zločin, stoji u platformi.

Njegov sustav zaštite od golotinje, prvi put predstavljen u siječnju , koristi umjetnu inteligenciju (AI) koja radi u cijelosti na korisnikovom uređaju za otkrivanje golih slika u izravnim porukama i daje korisnicima izbor hoće li ih pogledati.

Osmišljen je “ne samo kako bi zaštitio ljude od viđenja neželjene golotinje u njihovim DM-ovima, nego i kako bi ih zaštitio od prevaranata koji bi mogli slati gole slike kako bi prevarili ljude da zauzvrat pošalju svoje slike”, rekao je Instagram.

No Instagram naglašava da sustav, koji je opt-in za odrasle, ne prijavljuje kompaniji automatski gole slike, iako će korisnike podsjetiti da mogu blokirati i prijaviti račune ako žele.

Kada sustav detektira slanje golih slika, korisnik će biti usmjeren na sigurnosne savjete, uključujući podsjetnike da primatelji mogu napraviti snimke zaslona ili proslijediti slike bez znanja pošiljatelja.

Platforma sada kaže da će također primijeniti mjere koje otkrivaju znakove da bi korisnik potencijalno mogao biti seksualni iznuđivač i otežati mu interakciju s drugima, uključujući:

Slanje zahtjeva za porukama s mogućih računa seksualnog iznuđivanja ravno u skrivenu mapu.

Prikazivanje obavijesti koje potiču ljude koji već šalju poruke potencijalnim računima seksualnog iznuđivanja da prijave sve prijetnje da dijele svoje privatne slike.
Skrivanje gumba “Poruka” kada tinejdžer vidi potencijalni račun za iznuđivanje seksa, čak i ako su već povezani.

Za ljude koji su možda bili u interakciji s računom uklonjenim zbog seksualnog iznuđivanja, Instagram testira skočne poruke koje će ih usmjeriti na stručne savjete i podršku.

Instagram također kaže da će podijeliti više podataka za borbu protiv seksualnog iznuđivanja i zlostavljanja djece s drugim tehnološkim tvrtkama kroz inicijativu pod nazivom Lantern .

Najava dolazi istog dana kada WhatsApp, još jedna Meta platforma, smanjuje minimalnu dob u Velikoj Britaniji i Europi sa 16 na 13 godina.

Prema platformi, minimalna dob je već 13 godina u većini zemalja diljem svijeta

No Djetinjstvo bez pametnih telefona, kampanja koja vjeruje da pametni telefoni djecu izlažu štetnom sadržaju, nazvala je odluku o smanjenju minimalne dobi “gluhom”.  prenosi BBC

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page