Vijesti

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

today12.04.2024

Background
share close

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozivaju na suzdržanost na Bliskom istoku

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozvale su u četvrtak zemlje na Bliskom istoku da pokažu suzdržanost, dok je Izrael rekao da se priprema “ispuniti sve svoje sigurnosne potrebe” u regiji koja je na rubu šireg sukoba zbog iranske prijetnje da će napasti Izrael.

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa, jedan od samo dva zapadna prijevoznika koji lete za Teheran, produžio je obustavu svojih letova za glavni grad Irana, a Rusija je upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski istok.

Iran je obećao osvetu za zračni napad 1. travnja na kompleks njegovog veleposlanstva u Damasku u kojem su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih časnika, pojačavajući napetosti u regiji u kojoj se već vodi rat u Gazi.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u srijedu da Izrael “mora biti kažnjen i da će biti kažnjen”, istaknuvši da je napad na veleposlanstvo jednak napadu na iranski teritorij.

– Imperativ za Iran da kazni ovaj nasilni režim” mogao bi biti izbjegnut da je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad i privelo počinitelje pravdi, priopćila je u četvrtak misija Teherana pri Ujedinjenim narodima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael nastavlja sa svojim ratom u Gazi, ali provodi sigurnosne pripreme drugdje.

– Tko god naudi nama, mi ćemo naštetiti njima. Spremni smo zadovoljiti sve sigurnosne potrebe Države Izrael, i obrambene i ofenzivne, rekao je u komentarima objavljenim nakon posjeta bazi zračnih snaga.

Iran je signalizirao Washingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na način da izbjegne veliku eskalaciju i da neće djelovati ishitreno, rekli su iranski izvori.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je američkom ministru obrane Lloydu Austinu da će Izrael izravno odgovoriti na svaki napad Irana, priopćio je Gallantov ured.

Sukob se proširio Bliskim istokom od izbijanja rata u Gazi, sa skupinama koje podupire Iran koji u znak podrške Palestincima provode napade iz Libanona, Jemena i Iraka. Teheran je izbjegao izravnu konfrontaciju s Izraelom ili Sjedinjenim Državama, dok je dao podršku svojim saveznicima.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahiana da pozove na “maksimalnu suzdržanost” kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je građanima da ne bi trebali putovati na Bliski istok, posebno u Izrael, Libanon i palestinska područja.

– Trenutno je vrlo važno da svi zadrže suzdržanost kako ne bi došlo do potpune destabilizacije situacije u regiji, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je u četvrtak da je jasno dao do znanja Amirabdolahianu da Iran ne bi trebao uvlačiti Bliski istok u širi sukob.

– Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procjene koja bi dovela do daljnjeg nasilja, rekao je Cameron na mreži X.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je državni tajnik Antony Blinken pozvao svoje kolege, uključujući turske, kineske i saudijske ministre vanjskih poslova “da jasno daju do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da pozovu Iran da ne nastavi eskalaciju”.

SAD očekuju napad Irana na Izrael, ali takav da neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da je uništila protubrodsku balističku raketu lansiranu s područja Jemena pod kontrolom hutista koje podržava Iran. Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim, koalicijskim ili trgovačkim brodovima.

Izraelci povukli većinu postrojba iz Gaze

Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz Gaze zbog priprema za napad na južni grad Rafah.

No, u različitim dijelovima enklave u dalje traju borbe.

Politički čelnik Hamasa opovrgnuo je navode da su njegovi sinovi koji su poginuli u izraelskom napadu prije dva dana, palestinski militanti.

Izraelske snage ubile su tri njegova sina bez konzultacija s najvišim zapovjednicima ili političkim vođama, dovodeći u pitanje napore da se oslobode taoci koji su još u Gazi.

Na novinarsko pitanje hoće li njhova smrt utjecati na mirovne pregovore, odgovara da još traže sporazum o prekidu vatre.

– Za nas su interesi palestinskog naroda kojemu pripadaju i naši sinovi i djeca ispred svega. Ono što određuje otpor Hamasa na terenu i u politici odgovor je izraelskog okupatora na zahtjeve kojih se držimo. To je iznad svega trajni prekid vatre, njihovo potpuno povlačenje i povratak raseljenih. Ali do ovog trenutka cionistički neprijatelj još odugovlači i izbjegava odgovoriti na te zahtjeve, pa tako i postizanje sporazuma, rekao je Ismail Haniye, politički čelnik Hamasa.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page