AD

Glazba

Izrael suočen s prijetnjom Europe – izbacivanjem s Eurosonga

today12.02.2024

Background
share close

Izraelu prijeti da na ovogodišnjem Eurosongu “osvoji nula bodova” jer glazbenici i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politico.

U šaroliki glazbeni festival politika se uplela i ranije. Prije dvije godine s natjecanja 2022. izbačena je Rusija, a pobijedila je Ukrajina. Sada je meta zvižduka i negodovanja – Izrael.

Više od 1000 glazbenika u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja, Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred “humanitarnom katastrofom” u Gazi.

Švedska će u svibnju biti domaćin natjecanja u Malmöu. I finski su umjetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se spriječilo “da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž”.

– EBU je pregledao popis sudionika za natjecanje 2024. i zaključio da izraelska javna telvizija KAN ispunjava sve natjecateljske propise za ovu godinu, rekao je direktor EBU-a Noel Curran.

– To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su “zadržale izraelske sudionike” u velikim natjecanjima, rekao je.

No, javne televizije, članice EBU-a, osjećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin natjecanja, pozvao je EBU da odluči tko može sudjelovati. Irski RTÉ primio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i izraelski predstavnik. Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela. Islandski RÚV priopćio je da će odgoditi odluku o tome hoće li sudjelovati u ovogodišnjem natjecanju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojemu nastupa i palestinska pjevačica.

Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo prošli je mjesec ustvrdio da poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu. Ostavite politiku izvan Eurosonga, rekao je.

Politika i EBU

EBU se uvijek nastojao kloniti politike pa za natjecatelje vrijedi službeno pravilo da “ne politiziraju” i “ne instrumentaliziraju” događaj. Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na natjecanju u Tel Avivu 2019.

No takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. Prošlogodišnje natjecanje u Liverpoolu obilježile su plavo-žute zastave koje su značile gestu solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije.

Curran je rekao da je izbacivanje Rusije potaknuto “upornim kršenjem obveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrijednosti javnih medija”.

– Usporedbe između ratova i sukoba kompleksne su i teške, i kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribjegavamo, smatra Curran.

EBU se zalaže za to da Eurosong bude posveta pjesmama. To je “nepolitički glazbeni događaj… a ne natjecanje između vlada država”, izjavio je Curran.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page