Bosna i Hercegovina

Jednokratnu pomoć za nezaposlene u FBiH dobit će 278.673 osobe

today12.10.2022

Background
share close

Nakon što je Vlada FBiH donijela odluku kojom je uspostavljen program novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, poznat je i konačan broj korisnika.

Vlada je ranije zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pripreme listu nezaposlenih osoba s evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. kolovoz 2022. godine, a iz koje će biti isključene osobe koje su dobile pomoć po drugim osnovama.

“Nakon što su nadležna federalna ministarstva, izvršila prečišćavanje popisa osoba koje su na dan 31.8.2022. godine imale status nezaposlene osobe (sa spiska su brisane osobe koji su pravo na pomoć ostvarili kao pripadnici braniteljske populacije ili korisnici nekih drugih prava (neratni invalidi i civilne žrtve rata), na predmetnom popisu su ostale 278.673 osobe koje imaju pravo na isplatu jednokratne pomoći od 100 KM”, kazali su za Klix.ba iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlene osobe su dužne najkasnije do 30. listopada, kraja tekućeg mjeseca dostaviti nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje odnosno zavodima za zapošljavanje, valjan podatak o svom transakcijskom računu.

Za isplatu pomoći nezaposlenima, potrebno je 27 milijuna KM, a za osiguranje sredstava zaduženo je Federalno ministarstvo financija koje će to napraviti putem preraspodjele sredstava između proračunskih korisnika.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page