Vijesti

Jeste li kupili ove napolitanke? S tržišta se povlače čak četiri vrste, jer u sebi imaju salmonelu

today8.10.2022

Background
share close

Zbog salmonele s tržišta se povlače čak četiri vrste Tastino napolitanki, svih LOT brojeva i rokova trajanja. One se mogu naći u prodaji u Lidlu.

“Lidl” je u Hrvatskoj i Srbiji u proteklih nekoliko dana obavijestio potrošače da iz predostrožnosti iz prodaje povlači proizvode proizvođača “Pak Rampart” d.o.o. Visoko.

Pet vrsta

Riječ je o pet vrsta napolitanki, a “Lidl” je pozvao potrošače da ne konzumiraju ove proizvode ukoliko ih imaju kod kuće, već da ih vrate u bilo koju prodavnicu – sa ili bez računa, novac će im biti vraćen.

Navode da su redovne kontrole u Hrvatskoj pokazale da u dvije proizvodne šarže postoji prisustvo bakterije Salmonella Typhimurium. Uzorci s proizvoda polica u Srbiji su poslati lokalnim laboratorijama radi provjere.

S obzirom na to da su ove napolitanke trenutno prisutne i na policama bh. trgovina, kontaktirali smo Agenciju za sigurnost hrane BiH kako bismo provjerili jesu li izvršeni inspekcijski nadzori i jesu li napolitanke sigurne za konzumiranje.

– Agencija za sigurnost hrane BiH je, odmah po prijemu EU RASFF obavijesti da se s tržišta Republike Hrvatske povlače proizvodi koji su predmet vašeg upita, dostavila sve informacije na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, kao i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove nadležnoj prema sjedištu proizvođača.

Vršenje kontrole

Od nadležnih inspekcijskih organa zatraženo je da izvrše kontrolu kod proizvođača/izvoznika, utvrde sljedivnost proizvoda i dostave povratnu informaciju Agenciji za sigurnost hrane BiH – navedeno je iz Agencije u odgovoru za „Avaz“.

Dodali su kako će javnost o detaljnijim informacijama izvijestiti po okončanju procesa provjera koje provode nadležni inspekcijski organi.
Direktor nema komentar

Stupili smo u kontakt i s direktorom i vlasnikom kompanije „Pak Rampart“ Nihadom Smailagićem kako bismo provjerili je li potvrđeno prisustvo salmonele u napolitankama koje su izvezene u Hrvatsku i Srbiju te šta je s tržištem u BiH.

– Nemam šta reći – kratko je kazao Smailagić.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page