Zanimljivosti

Jeste li znali da je u BiH u optjecaju kovani novac KM u sedam različitih apoena: 5 F, 10 F, 20 F, 50 F, 1 KM, 2 KM i 5 KM izdaju u jednoj verziji dizajna za cijelu BiH?

today16.04.2024

Background
share close

Jeste li znali da je u BiH u optjecaju kovani novac KM u sedam različitih apoena: 5 F, 10 F, 20 F, 50 F, 1 KM, 2 KM i 5 KM te da se svi apoeni kovanog novca izdaju u jednoj verziji dizajna za cijelu BiH?

Ili da je prva serija kovanog novca u apoenu od 2 KM izdana 31. srpnja 2000. godine? Odgovor na ova i slična pitanja ponudila je Centralna banka BiH, koja je u seriji svojih objava donijela niz zanimljivih pojedinosti o kovanom novcu u BiH, piše Večernji list.

Uvidom u objavu na Instagramu, vidljivo je kako je prva serija kovanog novca u apoenu od 50 feninga izdana 9. prosinca 1998. godine i ujedno je jedna od prvih kovanica koju je CB BiH izdao.

Na poleđini se nalazi oznaka “50 feninga”, koja je iskovana preko karte BiH. Zanimljivost leži u činjenici da su rubovi kovanice nazubljeni, a kvaliteta i trajnost osigurani su materijalom od kojeg je izrađena – čelik presvučen bakrom.

Prva serija kovanog novca u apoenu od 1 KM izdana je 31. srpnja 2000. godine. Na naličju kovanice, u središtu, nalazi se državni grb.

Kovanica je izrađena od čelika presvučenog niklom. Na vrhu i na dnu, na obje stane kovanice, nalazi se izbočen trokut s vrhom prema sredini, kao oznaka apoena za slabovidne osobe.

Prva serija kovanog novca u apoenu od 2 KM izdana je također 31. srpnja 2000. godine. Na poleđini se nalazi simbol mira – golub mira. Unutarnji prsten izrađen je od bakar-nikla, dok je vanjski prsten napravljen od nikl-mesinga.

Dvometalna kovanica od 5 KM sastoji se od dva prstena: unutarnjeg prstena koji je izrađen od nikal-mesinga i zlatne je boje te vanjskog prstena koji je izrađen od bakar-nikla i sive je boje. Rubovi kovanice su nazubljeni. U unutarnjem je prstenu brojčana oznaka vrijednosti, a u vanjskom tekst ”Bosna i Hercegovina”, latinicom i ćirilicom.

Na poleđini kovanice, u unutarnjem prstenu, nalaze se golub mira i godina kovanja, a u vanjskom prstenu na poleđini je tekst “Bosna i Hercegovina” – latinicom i ćirilicom.

Materijali

Kada je riječ o kovanici od 20 feninga, izrađena je od čelika presvučenog bakrom.

Na licu je preko karte BiH iskovan iznos, a na naličju zastava BiH. Riječi “Bosna i Hercegovina” i “fening” napisane su na rubu lica i naličja na latinici i na ćirilici. Datum proizvodnje je na naličju, na lijevoj strani od zastave BiH. Rubovi kovanice su nazubljeni.

U kontekstu kovanice od 10 feninga također je izrađena od čelika presvučenog bakrom. Na licu je preko karte BiH iskovan iznos, a na naličju zastava BiH. Riječi “Bosna i Hercegovina” i “fening” napisane su na rubu lica i naličja na latinici i na ćirilici.

Datum proizvodnje je na naličju, na lijevoj strani od zastave BiH. Rubovi kovanice su glatke površine.

Kovanica od 5 feninga je pak izrađena od čelika presvučenog niklom. U pogledu dizajna slijede se već utvrđena pravila pa je tako na licu preko karte BiH iskovan iznos, a na naličju zastava BiH. Riječi “Bosna i Hercegovina” i “fening” napisane su na rubu lica i naličja na latinici i na ćirilici, piše Večernjak.

Datum proizvodnje je na naličju, na lijevoj strani od zastave BiH. Rubovi kovanice su nazubljeni.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page