Hrvatska

Još uvijek imate kune? Nakon nove godine moći ćete ih zamijeniti samo u jednoj banci

today4.11.2023

Background
share close

U Hrvatskoj gotovo pet milijardi kuna još nije zamijenjeno u eure. Nakon nove godine zamjena će biti moguća samo u jednoj banci, upozoravaju iz HNB-a.

Otkako je Hrvatska 1. siječnja postala dijelom eurozone, građani i poslovni subjekti još uvijek drže 4,85 milijardi kuna (644 milijuna eura) gotovine.

Prema podacima Hrvatske središnje banke (HNB) do kraja listopada vraćeno je 87 posto novčanica i 25 posto kovanog novca u staroj valuti.

Gotov novac kune građani do 31. prosinca 2023. mogu zamijeniti u bankama, Fini i HP-Hrvatskoj pošti d.d.

Od 1. siječnja 2024. oni prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.

Novčanice i kovanice u kunama mogu se do kraja godine zamijeniti po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro u bankama i jedinicama Hrvatske financijske agencije (FINA) te u poslovnicama Hrvatske pošte. Od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u, upozoravaju iz središnje banke. Nema vremenskog ograničenja za zamjenu novčanica, ali će mijenjati kovanice do kraja 2025. godine.

Prije uvođenja eura u Hrvatskoj je bilo u optjecaju ukupno 500 milijuna novčanica i tri milijarde kovanica kuna. Od toga je 436,2 milijuna, odn. 87 posto novčanica i 742 milijuna, odn. 25 posto kovanice.

Građani i poslovni subjekti najviše su u eure mijenjali novčanice od 500 i 1000 kuna, a najmanje novčanice od 200 kuna s likom političara Stjepana Radića.

Iz HNB-a napominju da unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro, pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page