AD

Bosna i Hercegovina

Kako bi se mogla oformiti vlast na državnoj i federalnoj razini?

today12.10.2022

Background
share close

Iako još uvijek raspolažemo s nepotpunim izbornim rezultatima za Zastupničke domove Parlamenta Federacije i Parlamentarne skupštine BiH, izvjesno je koje stranke prelaze izborni prag i s koliko bi mandata mogle raspolagati.

Kao i na svakim Općim izborima u Bosni i Hercegovini više je pobjednika, a nijedna stranka ne može samostalno formirati vlast na državnoj i federalnoj razini. Zbog složenog političkog sustava i dugotrajnog konstituiranja zakonodavne vlasti te sporog prebrojavanja glasova proces uspostavljanja izvršne vlasti je već u početku znatno sporiji nego u drugim zemljama. A kad na to sve dodate i izražene političke tenzije među predstavnicima naroda što otežava i postizanje dogovora, to zna potrajati još i duže, navodi se u analizi RTV Herceg Bosne.

Ipak, s obzirom na većinu prebrojanih glasova te broj mandata s kojima bi stranke mogle raspolagati već se može govoriti o nekim potencijalnim matematičkim parlamentarnim većinama koje bi se mogle sklopiti na razini države i Federacije.

I to se tiče Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH stranke po mandatima stoje ovako:

SDA po trenutnim rezultatima stoji najbolje, mogli bi imati ukupno devet mandata i to osam preko izbornih jedinica iz Federacije, te jednog zastupnika s prostora Republike Srpske. SNSD će imati šest mandata, a koalicija HNS-a predvođena HDZ-om BiH pet mandata, jednako kao i SDP. DF/GS će vjerojatno imati tri mandata kao i Narod i Pravda. SDS, PDP, Naša stranka i NES po dva mandata, a po jedan Za pravdu i red, Demos i Ujedinjena Srpska.

Za izglasavanje novog Vijeća ministara procedura je sljedeća: Prvo Predsjedništvo imenuje mandatara nakon obavljenih konzultacija, pa ga potvrđuje Zastupnički dom, nakon čega potvrđuje i njegovih devet ministara. Potrebna je podrška barem 22 od 42 zastupnika u Zastupničkog domu, ali među tih 22 mora biti i minimalno jedna trećina od 28 zastupnika s teritorija Federacije i jedna trećina od 14 zastupnika s teritorija Republike Srpske.

Uloga državnog Doma naroda je ključna tek kasnije pri funkcioniranju vlasti, kada se budu izglasavali proračun i zakoni i gdje se uz natpolovičnu većinu, mora ostvariti i ona entitetska većina.

Uzevši i sve to u obzir ovo su neke potencijalne koalicije na državnoj razini:

SDA + DF + SNSD + HDZ/HNS = 23 ruke

SDP + NIP + NS + NES + SNSD + HDZ/HNS = 23 ruke

A ovo su neke nerealnije kombinacije u kojima bi se iz vlasti pokušali izbaciti SNSD i HDZ BiH, ili čak obje stranke.

SDA + SDP + DF + NIP + SNSD = 26 ruku

SDA + SDP + DF + SDS + PDP + Za pravdu i red (+ HDZ/HNS) = 22 ili 27 ruku

Nakon Schmidtovih nametnutih odluka vrlo zanimljiv bi mogao biti proces uspostavljanja vlasti u Federaciji gdje je u protekle četiri godine vlada radila u tehničkom mandatu u sastavu od ranije.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije stranke trenutno stoje ovako:

Vodeća je SDA s 26 mandata. HDZ BiH zajedno sa strankama HNS-a ima 15 mandata, kao i SDP. DF/GS ima 12 mandata, a NIP/SPU sedam mandata. Naša stranka i NES imaju po pet mandata. Stranka za BiH četiri, HDZ 1990 tri mandata, a s po jednim mandatom u Parlament još ulaze PDA, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu PoMaK, BHI/KF, Hrvatski nacionalni pomak, Hrvatska republikanska stranka te Laburistička stranka.

Prije imenovanja Vlade Federacije ključno je imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, jer predsjednik ovog entiteta imenuje premijera, odnosno federalnu Vladu. Za njihovo imenovanje važna je uloga i Doma naroda, dok je za potvrdu federalne vlade dovoljna natpolovična većina u Zastupničkom domu. Ali za kasnije funkcioniranje vlasti, jednako kao i na državnoj razini uloga Doma naroda ponovno postaje važna.

S obzirom da u Zastupničkom domu ima 98 zastupnika, barem njih 50 treba podržavati novu vlast uz potrebne većine u Domu naroda.

A ovo su neke od kombinacija za parlamentarnu većinu u Federaciji:

SDA + HDZ/HNS + DF = 53 ruke

SDP + NIP + NS + (Stranka za BiH + PoMaK ili NES) + HDZ/HNS + HDZ 1990 = 50 ruku

SDA + HDZ/HNS + NES + (Stranka za BiH ili HDZ 1990 + PDA) = 50 ruku

U svakom slučaju, nakon održanih izbora, pred nama su vjerojatno vrlo dinamične političke jesen i zima./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page