AD

Kultura

Kako djecu motivirati i naučiti ih da uživaju u čitanju?

today5.02.2024

Background
share close

Knjiga Ande Bukvić Pažin i Marije Ott Franolić “Velika važnost malih priča” o tome kako u današnje digitalno doba djecu motivirati i naučiti ih da uživaju u čitanju te kako im pomoći da obogate vokabular i povećaju koncentraciju, objavljena je u izdanju Naklade Ljevak.

Kako ističe nakladnik, knjiga “Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci”, namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i knjižničarima, nastoji odgovoriti na pitanja kako u moru slikovnica i knjiga za najmlađe prepoznati kvalitetne i estetski vrijedne sadržaje te zašto je s djecom korisno čitati umjetničke slikovnice i knjige.

Poticanje djece na čitanja od najranije dobi
ilustracija
Kraj 3. ciklusa projekta “Čitanje u fokusu”
Čitanje u Fokusu
Riječ je o pristupačno napisanoj knjizi koja govori o čitanju djeci i s djecom, a po ocjeni recenzentice Marijane Hameršak, znanstvene savjetnica i docentice iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, knjiga je važan i u hrvatskom kontekstu pionirski prilog interdisiplinarnom i popularno-znanstvenom istraživanju važnosti poticanja ranog čitanja.

– Oslanjajući se na istraživanja iz različitih područja (teorije književnosti, neuroznanosti i dr.) i bogato praktično iskustvo, autorice iz stranice u stranicu naznačuju različite grupe problema vezanih uz rano čitanje i njihova moguća rješenja, ističe Hameršak.

Napominje da je riječ o žanrovski raznolikoj knjizi koja se oslanja na različite formate, od pregleda literature do intervjua i praktičnih savjeta, i iznosi brojne argumente u prilog sustavnom radu na poticanju čitanja od najranije dobi.

– Čitanje se u njoj predstavlja kao individualna, afektivna, intimna, ali i duboko društveno relevantna praksa, koju kao takvu društvo treba poticati, zaključuje Hameršak.

Izvanredna profesorica s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Dubravka Zima ocjenjuje da je riječ o vrijednom i potrebnom priručniku koji suvremene znanstvene spoznaje u području proučavanja mehanizma čitanja i neuroznanosti “prevodi” u konkretne i primjenjive prijedloge za neposredan rad u poticanju dječje čitalačke pismenosti i dubinskog čitanja.

Recenzentica ističe da autorice prate suvremena proučavanja iz područja čitanja i konkretno ih primjenjuju nudeći precizno opisane postupke i procese kojima se može poticati i utjecati na porast dječje čitalačke pismenosti.

– S obzirom na to da je u Hrvatskoj dječja čitalačka pismenost ispodprosječna u odnosu na svjetsku razinu (prema podacima o postignutim rezultatima na PISA testovima iz 2019. godine), ovaj je priručnik zaista potreban, zaključuje Zima.

Anda Bukvić Pažin književna je prevoditeljica i sveučilišna lektorica te se bavi poticanjem čitanja i književnošću za djecu i mlade iz teorijske, praktične i traduktološke perspektive. Prevodi prozu, publicistiku i književnost za djecu s njemačkog i engleskog te piše eseje i prikaze za književne i kulturne časopise i portale.

Marija Ott Franolić nezavisna je književna kritičarka i teoretičarka, bavi se povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture i vodi projekte poticanja čitanja te drži predavanja o važnosti čitanja diljem Hrvatske.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page