AD

Tehnologija

Kako TikTokov algoritam ‘iskorištava ranjivost’ djece? evo detalja

today9.12.2023

Background
share close

Do 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina koristi aplikaciju, utvrdio je nadzornik – a stručnjaci kažu da su preplavljena štetnim sadržajem za promicanje ovisnosti

To je dom videozapisa s podukama o plesu i viralnih komičnih skečeva. Ali također je domaćin sadržaju o samoozljeđivanju i poremećajima prehrane, s algoritmom koji je nazvan “crack kokainom društvenih medija”.

Sada je povjerenik za informiranje zaključio da je do 1,4 milijuna djece mlađe od 13 godina dobilo pristup TikToku , a nadzorni pas optužuje kinesku tvrtku da ne čini dovoljno kako bi provjerila da maloljetna djeca ne koriste aplikaciju.

“Ima sadržaja o samoozljeđivanju, ima besmislenog sadržaja o lijekovima za [stanja] mentalnog zdravlja”, rekao je Imran Ahmed iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji je izradio izvješće u kojem se navodi da je TikTokov algoritam gurao štetan sadržaj nekim korisnicima u roku od nekoliko minuta od njihove prijave.

Rekao je da smatra da je najopasniji aspekt čista prevalencija takvog sadržaja na platformama društvenih medija. “Istina je da su preplavljeni sadržajem koji im daje krajnje iskrivljen pogled na sebe, svoja tijela, mentalno zdravlje i kako se uspoređuju s drugim ljudima”, dodao je.

Ahmed je rekao da istraživanje njegove organizacije sugerira da bi promjena korisničkog imena iz “Sarah” u “Sarah Lose Weight” na TikToku mogla rezultirati time da njegov algoritam poslužuje 12 puta više sadržaja o samoozljeđivanju.

“Algoritam prepoznaje ranjivost i, umjesto da je vidi kao nešto oko čega bi trebao biti oprezan, vidi je kao potencijalnu točku ovisnosti – pomaže da se maksimizira vrijeme na platformi za to dijete servirajući mu sadržaj koji bi mogao pokrenuti neke od već postojeće brige.”

Ahmed je rekao da istraživanje centra, koje se temelji na 13-godišnjim korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Kanadi i Australiji, sugerira da bi, unutar otprilike dvije i pol minute nakon postavljanja TikTok računa, mladi ljudi mogli biti gurnut sadržaj o samoozljeđivanju – i sadržaj o poremećaju prehrane unutar osam.

Novija istraga, rekao je, sugerira da će 14-godišnjak na platformi vjerojatno dobiti sadržaj od virulentnog ženomrzca Andrewa Tatea za manje od tri minute od postavljanja računa.


0%

You cannot copy content of this page