Hrvatska

Kolateralne žrtve Vladinih mjera: Tvrtke ostale bez plina jer ga Ina mora prodati HEP-u

today26.09.2022

Background
share close

Vladinom uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije nije definirana cijena po kojoj će HEP kupljeni plin od Ine dalje prodavati javnim ustanovama, lokalnim jedinicama, poduzetnicima te lokalnim distributerima, poput Gradske plinare Zagreb-Opskrbe.

Uredbom je samo definirana cijena po kojoj Ina smije HEP-u prodavati plin i ona iznosi 0,041 euro po kilovatsatu, odnosno 41 euro po megavatsatu, i to za razdoblje od 1. listopada ove godine do 31. ožujka 2024. Ta cijena je pet puta manja od tržišne.

Tim plinom, piše u uredbi, HEP će raspolagati za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.
Ali, Vlada je ta koja mora donijeti odluku o raspodjeli kapaciteta domaćeg plina te cijeni plina po kojoj je HEP dužan prodavati dalje prirodni plin energetskim subjektima.

Iz krugova bliskih Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja umiruju javnost i govore da sigurno ta cijena neće moći biti toliko veća od one po kojoj HEP kupuje plin od Ine, a sada umiruju i poduzetnike. Naš sugovornik iz Ministarstva neslužbeno kaže kako je Vlada u prvoj rundi s paketom prioritetno pomogla kućanstvima, javnim ustanovama, distributerima i lokalnim jedinicama te poduzetnicima sa strujom, a Vlada će odlukom odrediti gdje će HEP s plinom koji će mu Ina prodati. A poduzetnici poput ovih koji su imali potpisane ugovore dobit će pomoć kroz drugi paket koji se vrlo vjerojatno očekuje nakon što se vidi što će se dogovoriti na razini Europske unije, odnosno hoće li se zamrznuti cijena plina, dok se poduzetnici pozivaju na strpljenje.

Iz Ine su nam potvrdili da kupcima šalju ovakve dopise te da su zbog Vladine odluke to morali napraviti.

– Ina će, kao i dosad, poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata – poručuju iz ove naftne kompanije.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page